Čarodějnice, třeste se. Téměř v každé malé vesničce se v pondělí nějaká upálí. Tradiční každoroční pálení čarodějnic, které patří k oslavám začínajícího jara, je oblíbenou zábavou nejen malých dětí, jež se za ně převlíkají, ale i dospělých, kteří si s kelímkem vína nebo piva rádi užijí fascinující pohled do plamenů.

Přestože pro hasiče je to jedno z nejkritičtějších období, nepřijímají prý většinou žádná zvláštní opatření. „A to proto, že pokud pálení čarodějnic pořádá právnická nebo podnikající fyzická osoba, tak má ze zákona povinnost akci ohlásit na místní hasičský záchranný sbor a zajistit potřebná bezpečnostní opatření," uvedl vyšetřovatel rychnovských hasičů Jiří Václavík.

V případě, že někdo akci ohlásí, operační technici to zadají do systému a vezmou si na dotyčného kontakt. Pokud dojde k nějaké události, tak se kontaktuje a hasiči zjistí, jestli se záležitost vymkla kontrole, nebo zda se jedná o nějaké zlomyslné volání.

„Záleží na pořadateli, pokud si nás u pálení čarodějnic vyžádá, ale to není zadarmo, protože my přímo nikde preventivně u ohně neasistujeme. Zpravidla to dělají dobrovolní hasiči, kteří ve svých obcích na akci dohlížejí a případně po ukončení ohniště dohasí," řekl Jiří Václavík, který si vzpomíná na kuriózní případ, kdy museli zasahovat v Hrošce. „Po dva roky za sebou se v Hrošce stalo, že jim někdo den před čarodějnicemi vatru zapálil," dodal s úsměvem Jiří Václavík.

Přesto, že mnohde dobrovolní hasiči čarodějnice sledují, ti v Častolovicích se nikam nechystají. Kdyby prý k něčemu došlo, mají to v gesci profesionální hasiči.

„Samozřejmě by případně povolali nás, dobrovolné hasiče. S ohledem na minulé roky však nebudeme postávat opodál ohně," uvedl Martin Kubíček, velitel dobrovolných hasičů v Častolovicích, kterému v hlavě zůstal případ, kdy kdysi dávno ve Slatině nad Zdobnicí při pálení čarodějnic „utekla" pneumatika a od ní chytla celá stodola.

S tím, že dohled nad ohněm je v kompetenci pořadatelů, souhlasí také policejní mluvčí Alena Kacálková. „Policisté se jenom v rámci výkonu své služby jezdí podívat na místa, kde se čarodějnice konají, ale samozřejmě ne na všechna," potvrdila Alena Kacálková.

Policisté pak nastupují až v okamžiku, kdy nastane nějaký problém. „Co jsem ve službě, tak si nevzpomínám na žádný závažný problém. Pořadatelé se snaží mít vše v pořádku, protože jsou si vědomi, že se v okolí ohně pohybují malé děti a odpovědnost by byla samozřejmě na nich," dodala Kacálková.

Jedním z mnoha míst na Rychnovsku, kde se chystají pálit čarodějnice, je i Dobruška, kde se již několik let o program na třicátý duben starají Junáci. Sraz všech čarodějnic bude samozřejmě na náměstí, kde se vztyčí skautská májka. Nemůžou chybět ani soutěže o ceny.

„Děti se letos mohou těšit na hodnotné ceny, například kolo, kávovar či tablet. Také se bude konat soutěž miss čarodějnice a vystoupí dechová kapela Valanka," uvedl jeden z organizátorů Václav Verner. Následovat bude průvod lampionů do parku, kde se zapálí oheň a vyhodnotí soutěže. Poté už příchozí čeká volná zábava.

RADY HASIČŮ

• Místo pro rozdělávání ohně by mělo být vzdálené minimálně 50 metrů od okraje lesního pozemku a řádně odděleno od hořlavého materiálu.


• Zcela zakázáno je rozdělávat oheň ve vysoké suché trávě nebo strništi. Lidé by měli dbát i na bezpečnou vzdálenost od stohů, obytných a hospodářských stavení.

• Oheň by se v žádném případě neměl nechávat bez dozoru, poté důkladně zkontrolovat, zda je ohniště důkladně uhašeno, například zalité vodou nebo zasypané zeminou.

• Při rozdělávání ohně by lidé v žádném případě neměli používat vysoce hořlavé látky jako například benzín, naftu nebo líh. V minulých letech došlo k několika vážným zraněním způsobeným právě přiléváním hořlavých kapalin do ohně.

• Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou fyzické, právnické a podnikající fyzické osoby povinny stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Také musí akci předem oznámit operačnímu středisku, které může stanovit další podmínky, popřípadě ji zakázat.