Při požáru, ke kterému došlo v neděli večer v zemědělské usedlosti v Pěčíně na Rychnovsku, zemřel přibližně 97letý muž.

Podle hasičů „viníkem“ požáru byl pravděpodobně elekrospotřebič - myčka nádobí.

„Operátoři přijali na tísňové lince oznámení o požáru v zemědělské usedlosti v obci Pěčín s tím, že se v domě nachází osoba v bezvědomí,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová s dodatkem, že po jejich příjezdu byl objekt zakouřen, ale již bez viditelného ohně.

Přestože se hasiči a následně i zdravotníci pokoušeli muže oživit, jejich snaha byla bohužel marná.

Požárem, který si vyžádal lidský život, byla zasažena kuchyně a myčka na nádobí shořela kompletně.

„Na místo byl povolán vyšetřovatel příčin požárů. Konstatoval, že požár vznikl s největší pravděpodobností od myčky nádobí. Majetková škoda byla odhadnuta asi na 300 tisíc korun,“ dodala Götzová.

Momentálně se tragickou událostí zabývá jak policie, tak hasiči. Konkrétně pak odborníci z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázní Bohdaneč.

V současné chvíli probíhá takzvaná prvotní fáze šetření. Odborníci z řad policie a hasičů se na místo tragické pěčínské události podívali podruhé hned v pondělí ráno.

„Celou věc prověřujeme. Kromě jiného čekáme na výsledky zdravotní pitvy,“ uvedla policejní mluvčí Alena Kacálková s tím, že šetření policie se zabývá prvotními kroky, které mají odvrátit případné spekulace. o příčině požáru. Zdravotní pitva by měla jasně potvrdit, že 97letý muž zemřel opravdu kvůli nadýchání se zplodin z požáru.

Proč myčka hořela?

Důležité indície, které má policie s hasiči k dispozici, vedou k myčce nádobí. Právě tam měl s největší pravděpodobností požár vzniknout. Zároveň by zdravotní pitva měla potvrdí předběžné domněnky o způsobu smrti bezmála stoletého seniora. Proč se však elektrospotřebič vznítil, to přesně teď zkoumají odborníci z Institutu pro ochranu obyvatelstva z Lázní Bohdaneč. Těm pomůže k odhalení příčiny požáru nejmodernější technika.

„Při Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč na oddělení zjišťování příčin požáru působí expertizní pracoviště, které bylo vyšetřovatelem příčin požáru požádáno o provedení požárně technické expertízy a zadokumentování požářiště. Na místě v Pěčíně bylo provedeno digitální zaměření a snímkování místa události laserovým 3D skenerem Faro Focus. Dále zde proběhlo zadokumentování a odebrání vzorku elektrospotřebiče – poškozené myčky nádobí. Ta bude podrobena zkoumání,“ konkretizovala současný postup odborníků mluvčí hasičů Martina Götzová.

Výsledky šetření podobně tragických událostí jsou známy zpravidla do jednoho a až dvou měsíců od vzniku události. Kompetence hasičů či policie pak závisejí především na tom, jaká se jeví nepravděpodobnější příčina požáru. Pěčínská tragická událost pak odkazuje k tomu, že se jednalo pravděpodobně o tragédii zaviněnou zatím nejasnou technickou závadou.

Pozor i na komíny

Nejenom elektrospotřebiče mohou být „zrádnými“ pomocníky v domácnosti. Požáry, při kterých může dojít k nečekanému neštěstí, hrozí i od zanedbaných komínů. Každoročně na to upozorňují statistiky hasičů.

Například před třemi lety, v roce 2014, vyjížděli hasiči z Královéhradeckého kraje k událostem, které bezprostředně souvisely s podceněním příprav na topnou sezónu, v téměř třiceti případech.