Rozsáhlý požár byl na operační středisko Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje ohlášen pět minut po 22. hodině. „Na místo vyjeli profesionální hasiči z Jaroměře a Náchoda, dobrovolní hasiči z Jaroměře, České Skalice, Nového Města nad Metují, Jasenné, Velichovek, Smiřic a Černožic. Část střechy domu, ve kterém je vybudováno třináct bytových jednotek, byla požárem zcela zničena,“ informovala nás včera dopoledne tisková mluvčí HZS Královéhradeckého kraje Martina Žahourková.

Obytný dům o rozměrech zhruba 80 x 30 metrů má dvě nadzemní podlaží a půdu. „Požár zřejmě vypukl právě v půdním prostoru odkud se rozšířil na střechu z dřevěných trámů a pálených tašek. Po příjezdu hasičů na místo události byla část střechy na ploše přibližně 25 x 30 metrů v plamenech,“ uvedla k požáru Žahourková, a dodala, že hasiči k jeho uhašení nasadili celkem deset vodních proudů a požár likvidovali jak z automobilového žebříku, tak z plošiny.

„Voda byla k místu události dovážena kyvadlovou dopravou cisternami z nedalekého vodního zdroje. Kvůli hustému kouři museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích,“ doplnila mluvčí hasičů s tím, že požár se jim podařilo dostat pod kontrolu ve 23:26 hodin.

Pětadvaceti obyvatelům, kterým požár vzal střechu nad hlavou, nabídne svou pomoc město Jaroměř. „Zatím se na nás ani na policii nikdo s žádostí o pomoc neobrátil, takže předpokládám, že lidé našli útočiště u svých známých. Nicméně nebudeme čekat, jestli se někdo ozve a sami nabídneme pomoc. V současné době sháníme kontakty na vlastníky bytu,“ uvedl starosta města Jiří Klepsa.

Ti, kteří nemají po ničivém požáru kam jít budou moci využít místnosti v městské ubytovně – ty ale nejsou v ideálním stavu a nehodí se pro dlouhodobé bydlení. „Například kuchyně a sociální zařízení je na chodbě,“ upřesňuje starosta. Město má také k dispozici několik volných bytů, ale pouze dva až tři z nich umožňují lidem okamžité nastěhování, zbytek je ve velmi špatném stavu, ve kterém je zanechali poslední nájemníci.

Požár zničil celou střechu, takže všech třináct bytů je neobyvatelných – kam se nedostal oheň, tam napáchala škody voda.

Ještě během včerejšího rána probíhalo rozebírání zničené části střešní konstrukce a dohašování ohnisek požáru. „Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření hasičů a Policie ČR. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na čtyři milióny korun,“ uzavřela Martina Žahourková s tím, že při požáru nebyl naštěstí nikdo zraněn.

(Jiří Špreňar, Markéta Volfová)