Brněnský krajský soud na firmu se sídlem ve Zlíně ve středu prohlásil konkurz, zjistila agentura v insolvenčním rejstříku. Firma je od roku 2009 v úpadku a měla povolenou reorganizaci. O přeměnu reorganizace v konkurz požádala sama firma. Zaměstnance slévárna propustí.

Firma soudu oznámila, že není schopná dodržet reorganizační plán. „V květnu došlo k výraznému poklesu poptávky, většina zákazníků radikálně snížila své objednávky. Nejvýznamnější je výpadek švýcarské firmy ACO Passavant, která představovala 40 procent kapacity a sériovost," uvedl předseda představenstva firmy Radek Mikula. Kvůli nenaplnění kapacity se firma podle něj v červnu až srpnu zásadně odchýlila od reorganizačního plánu a měla výrazně ztrátové hospodaření. Ke krachu přispěly i zatopení slévárny přívalovými dešti a porucha zásadní části technologie vyžadující investice v řádu milionů korun.

Aktuální zakázky již podle Mikuly neumožňují další ekonomický provoz slévárny, která měla loni tržby 83 milionů korun.

V září firma úřadu práce oznámila hromadné propuštění 113 lidí. Na úřadech práce by se tak propouštění mohli po uplynutí výpovědní lhůty objevit v prosinci.

Sehnat novou práci v oboru slévárenství bude pro lidi z Týniště podle něj obtížné, uvedl dříve úřad práce. Týniště leží na pomezí rychnovského a hradeckého okresu. Na Rychnovsku je míra nezaměstnanosti 6,1 procenta, na Hradecku činí 7,2 procenta. V obou okresech je dohromady bez práce asi 9000 lidí, volných míst v nich na konci září bylo asi 650.