Bez drůbežího chovatelé v kraji do konce března vyrobili 4769 tun masa. Hlavním důvodem poklesu byl propad výroby vepřového, a to o 30 procent na 3739 tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V celé zemi výroba masa klesla o tři procenta na zhruba 84 000 tun.

U hovězího byl čtvrtletní pokles produkce v hradeckém kraji nižší než u vepřového. Výroba hovězího klesla o 12 procent na 1025 tun. Na skopové, kozí a koňské maso v kraji připadla výroba devíti tun masa.

Farmáři snižování výroby vepřového zdůvodňují ztrátovostí chovů prasat. Tvrdí, že nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. V hradeckém kraji k 1. dubnu stavy prasat meziročně klesly o desetinu na 124.286 kusů. Podle nedávného vyjádření Agrární komory soběstačnost v produkci vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent. Zvýšit spotřebu masa z tuzemských chovů by podle agrárníků mohla nová směrnice EU nařizující označování původu masa.

Největšími producenty masa v zemi byli, přes pokles výroby o dvě procenta na 12 916 tun, farmáři z Vysočiny. Nejméně masa naopak vyrobily zemědělské podniky z Karlovarska, jen 140 tun.

Hradeckému kraji ve výrobě masa patřila mezi regiony podprůměrná devátá příčka. Na celkové produkci masa v Česku se kraj podílí necelými šesti procenty.

(čtk, red)