Možnost strávit Štědrý večer s pestrou nabídkou pokrmů však nabízí pouze dvě restaurace, které jsou oblíbené nejen pro místní konzumenty, ale především pro zahraniční turisty.

Zlatý lev je v tomto směru tradiční

„Jako každý rok, tak i letos připravujeme pro návštěvníky štědrovečerní posezení s večeří. Máme už jen několik posledních stolů, takže zájem je opravdu veliký. Nabízíme speciálně sestavený vánoční jídelní lístek. Bude také možnost kombinovat s klasickou nabídkou naší restaurace,“ řekl Deníku Michal Růžek, manažer restaurace Grandhotelu Zlatý lev.

Oproti minulým rokům se letos vedení hotelu rozhodlo, že neudělá jednotné menu pro všechny návštěvníky, ale budou mít možnost výběru. „Některým lidem vyhovovala nabídka celá, někomu se nelíbilo nic. A změny nebyly možné vzhledem k množství, které bylo připravené. Letos tedy bude možné různě kombinovat a vybírat si dle libosti a chuti,“ dodal Růžek.

Vánoční jídelní lístek není jediné, co Zlatý lev nabídne. Od 17 hodin vystoupí živá kapela, která bude hrát především koledy a další příjemnou hudbu k poslechu. Restaurace zůstane příchozím otevřena až do půlnoci.

Kulturní a zábavní centrum Babylon intenzivně připravuje svou restauraci Luxor na vánoční hody. „V restauraci připravujeme nabídku na Štědrý večer. Přijali jsme již několik rezervací, takže zájem o čas strávený v příjemném prostředí určitě je,“ uvedl pracovník restaurace Luxor.

Pro čas klidu a pohody mohou lidé využít také speciální romantické balíčky. Výběr jídla bude opravdu pestrý, na chuť si přijde opravdu každý. Od předkrmů, přes hlavní jídla, až po různé dezerty.

Některé restaurace v Liberci však nemají dobré zkušenosti s pořádáním Štědrého večera. Malý zájem a náklady s tím spojené je odradily od dalších pokusů připravit Vánoce trochu jinak.

„Na Štědrý den máme zavřeno. Za šest let, které tady pracuji, jsem zažila jen jednoho hosta, který měl zájem o večeři na čtyřiadvacátého prosince.

Takže jsme od tohoto vaření upustili a zůstaneme tak zavření,“ řekla recepční Hotelu Praha na náměstí Dr. Edvarda Beneše. Téměř sousedící restaurace s Hotelem Praha bude mít také zavřeno a nechystá tedy žádnou nabídku na Vánoční večeři.

„Nechystáme vůbec nic. Restaurace zůstane zavřená, takže u nás lidé nebudou moci strávit Vánoce,“ řekla Jana Loubková z restaurace v Hotelu Radnice.

Přijede celý autobus turistů ze zahraničí

Dokonce ani podještědská restaurace Domov, která je velice vyhlášená v celém regionu, nebude vařit na Štědrý večer. Otevřeno bude pouze do 17 hodin a pak se dveře návštěvníkům uzavřou. Grandhotel Zlatý lev již tradičně přivítá několik desítek hostů z Německa a dalších zemí, kteří se rádi spokojeně vracejí.

„Máme skupiny lidí, kteří se každý rok vracejí. Dokonce k nám jezdí i několik cestovních kanceláří právě na tyto časy klidu a pohody, když se lidé rozhodnou trávit Vánoce s námi. Zaznamenali jsme také občany z Holandska a Německa. Pokud byl opravdu velký zájem a bylo téměř nad naše možnosti je pohodlně usadit, tak bychom mohli připravit také salónky, které tu máme,“ vysvětlil obsazenost manažer restaurace Michal Růžek.