Digitální propojení a roboti umožňují, aby vyráběla rychle, kvalitně a za nízké náklady, a to i v menších sériích. Vše přitom řídí a obsluhují lidé. Provoz, ve kterém by ještě před dvaceti lety pracovalo v jedné směně 15 lidí, dnes s přehledem zvládne pět zaměstnanců. „Aktuálně je to nejmodernější výrobní linka, kterou tady máme,“ potvrdil při slavnostním zahájení provozu ředitel volanovského závodu Eduard Tannhäuser.

Co je softstartérJinými slovy "chytrý startér", zajišťuje plynulé (měkké) spuštění i vypnutí motoru. Eliminuje rovněž nadměrné zatížení motoru za provozu.

Továrna plánuje, že pro digitální (nebo chcete-li robotickou) linku zřídí desítky nových pracovních míst. "Podle toho, jak se bude vyvíjet objem výroby, tak počítáme s nárůstem počtu zaměstnanců o desítky,“ naznačil ředitel Tannhäuser.

Uplatnění v nových provozech Siemensu ve Volanovské najdou především operátoři výrobní linky, mechanici a elektronici strojů a zařízení, či pracovníci montáže a balení. „Nejsou to žádné přesuny v rámci koncernu, ale zcela nová místa,“ ujistil ředitel.

Nová továrna v průmyslové zóně Krkonošská. Firma Pepperl+Fuchs v ní chce zahájit výrobu od roku 2020.
Elektrotechnický průmysl slibuje: nové továrny, více výroby a práce

Nová linka na spouštěče motorů vznikla v hale o rozloze 7400 metrů, kterou firma postavila už v roce 2012. Technologie stála zhruba 300 milionů korun. Dalších 200 milionů do linky ještě hodlá Siemens investovat, aby mohla produkovat i další výrobky.

Prohlédnout si nové provozy může i veřejnost. Firma totiž v sobotu od 9 do 14 hodin pořádá Den otevřených dveří.

Průmyslovou revoluci na trutnovské průmyslovce podpořili společně kraj i soukromníci. Na robotizaci dali milion.
Roboti v továrně a také ve škole
Pepperl+Fuchs postaví v Trutnově novou továrnu. Ještě předtím ale podepsala novou smlouvu o partnerství s Uffem. Na snímku vlevo Libor Kasík a vpravo Jürgen J. Chrobak.
Pepperl+Fuchs postaví v Trutnově novou továrnu