Na Rychnovsku se nejnižší nezaměstnaností v současnosti může pochlubit obec Byzhradec (1,8 %), nejvyšší hodnota je naopak evidována v obci Svídnice (17,1procenta).

Ovlivněné statistiky

Podle ředitele rychnovského úřadu práce Petra Richtery jsou však statistiky silně ovlivněny náborem pracovníků do kvasinské automobilky Škoda Auto, která s přechodem na šestnáctisměnný provoz přijímá velké množství zaměstnanců. „Chtěl bych upozornit na to, že ačkoliv statistika vypadá dobře, procentuální výsledek nezaměstnanosti je silně ovlivněn tím, že automobilka přijala devadesát svářečů z řad uchazečů evidovaných na úřadu práce. Další významný podíl na statistice mají pracovníci obchodu, například obchodní zástupci, kterých bylo zaměstnáno osmačtyřicet,“ objasňuje statistiku Richtera a dodává, že na začátku letošního roku bylo téměř dvaadvacet uchazečů na jedno volné pracovní místo. V červnu to právě díky automobilce bylo pouze šest uchazečů.

„Statistika tedy vypadá dobře, avšak je hodně jednostranně zaměřená. Nabídka pro ostatní lidi, kteří takovou práci, jako je například svářeč, vykonávat nemohou, je stále poměrně slabá,“ vysvětluje Richtera. Právě díky automobilce počet volných míst na začátku roku vzrostl ze sto čtyřiceti na čtyři sta. Počet nezaměstnaných tak klesl ze 2908 na 2243 lidí.

Brigády nevedou

Ačkoliv je čas brigád a sezonních prací, tyto krátkodobé práce statistiku nijak neovlivnily. Zaměstnavatelé si to většinou řeší sami v rámci svých zaměstnanců, a ti zase přes své rodinné příslušníky či známé. „Samozřejmě evidujeme nějaké pracovní příležitosti na dobu určitou, ale není jich tolik. Nejde to přes nás,“ uvádí Richtera.

Statisíce žadatelů

A co na to agentury? „Každý den hledáme přibližně čtyřicet až padesát uchazečů o zaměstnání, avšak každý den se to může velmi lišit,“ říká Petr Skalník, vedoucí pobočky Personální agentury ManMark v Rychnově nad Kněžnou, která spolupracuje přibližně se stovkou firem. V celorepublikové databázi tam tak mají zaevidováno na čtyři sta padesát tisíc žadatelů o zaměstnání. „Databáze je však celorepubliková, proto nemůžeme rozlišit jednotlivý počet uchazečů na Rychnovsku,“ dodává Skalník.
V rámci celorepublikové nezaměstnanosti, která za měsíc červen činí 8,1%, je na tom však okres Rychnov nad Kněžnou velmi nadprůměrně.