Pekárna vyhrála se svým Ličenským chlebem. Současně zvítězila i v kategorii mlýnských a pekárenských výrobků. „Ličenský chléb je vyvíjen tradiční technologií. Stoprocentě prokvašená žitná mouka, pšeničná mouka, sůl, kmín a naše pramenitá voda, která má parametry kojenecké vody. Dodržujeme tradiční technologii a nepoužíváme žádné konzervanty,“ uvedl ředitel společnosti BEAS, která pekárnu vlastní, Bedřich Syrovátko. Ličenský chléb zvítězil i v loňském roce. „Letos jsme obhajovali, což bylo těžší,“ dodal Syrovátko.

V kategorii zeleniny a ovoce drží prim bolehošťské kysané zelí. „Je to nejméně stoletá tradice výroby zelí tady v podmínkách Bolehoště, na zdejších spraších. Zvláštní půdní podmínky, které zelí dávají neopakovatelnou chuť,“ sdělil ředitel firmy AGRO〜SPOL Bolehošť Pavel Kupka. Bolehošťské zelí je natolik výjimečné, že může být pěstováno i po desetiletí na těch samých půdách. „Je natolik vhodné, že samo sebe chorobami nelikviduje. To je v rostlinné výrobě neopakovatelné,“ říká Pavel Kupka.

I mezi nápoji uspěly výrobky z Rychnovska. Podorlická sodovkárna získla první místo za svůj jablečný mošt. Ten pro obchodní síť vyrábí od roku 2002. „Děláme i podorlickou jabkovici, podorlickou slivovici, hruškovici, meruňkovici. To jsou ovocné pálenky s obsahem alkoholu padesát procent. Umístily se na druhé příčce v nápojích. Pak máme limonádu Kofeinu, jejíž název je ochrannou známkou. Ta byla na třetím místě,“ sdělil ředitel firmy Tomáš Konvalina.
Velkým kladem soutěže je, že o potravinách roku rozhodují sami spotřebitelé. Podle toho je patrné, že výrobky z Rychnovska jsou žádané a oblíbené. Cílem klání soutěže, do jejíž druhého ročníku se letos přihlásilo 29 firem, je především propagace potravinářského odvětví Královéhradeckého kraje.