VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Grilování? Nejstarší a dodnes populární způsob tepelné úpravy potravy.

21.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Alena Burešová

Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

 

Slovo gril pochází z angličtiny a znamená rošt. Grilování je tedy vlastně „vaření na roštu“. Tento rošt může být rozpálen na potřebnou teplotu pomocí dřevěného uhlí, elektrického proudu nebo plynu. Američani to nazývají „barbecue“ nebo krátce „BBQ“ a tímto jedním slovem myslí celou tu radost okolo grilování pod širým nebem.

Plněný chléb v alobalu

1 bochník chleba, 220 g plátků vepřové šunky, 140 g sýru Ementál (plátky), 3 rajčata, 2 lahůdkové cibulky s natí, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 jemně nasekané lžíčky petrželky, alobal.

V chlebu nařízneme ostrým nožem zářezy, jako bychom chtěli nakrájet plátky asi 1,5 cm silné, ale úplně je nedokrojíme, takže chléb zůstane v celku. Do každého zářezu vsuneme překrojené plátky šunky, kolečka rajčat, na proužky rozkrájený plátkový sýr a nakrájené cibulky. Česnek oloupeme, utřeme se solí, smícháme s olejem a nasekanou petrželkou. Naplněný chléb opatrně přeneseme na plát silnějšího alobalu. Bochník pokapeme ochuceným olejem a důkladně zabalíme.

Naplněný a zabalený bochník chleba vložíme na gril a pečeme přibližně 15-20 minut. Potom alobal shora opatrně (nejlépe ostrým nožem) otevřeme a chléb ještě chvilku zapečeme, aby získal typickou vůni a křupavou kůrku. Výraznější chuť i vůni získáte, když před plněním bochníku potřete zářezy máslem smíchaným s prolisovaným česnekem. Množství česneku záleží na chuti každého strávníka.

Pikantní vepřové maso z Jamajky

(4 porce) 4 vepřové kotlety á 200 g, Na kořeněnou pastu: 3 polévkové lžíce nového koření, 3 sušené papričky chilli, 2 bobkové listy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce hnědého cukru, 2 kávové lžíčky čerstvých lístků tymiánu, sůl, černý pepř. Na pomerančovou omáčku: 1 polévková lžíce rostlinného oleje, 250 ml pomerančového džusu, 3 polévkové lžíce pomerančové marmelády, 1–2 polévkové lžíce sójové omáčky, kajenský pepř.

Vepřové kotlety osušíme papírovou utěrkou. Pro přípravu kořeněné pasty v pánvi krátce bez tuku na středním žáru opražíme nové koření, až bude krásně vonět. V hmoždíři rozdrtíme nové koření, chilli, bobkový list a špetku soli. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na kousky. Pak cibuli, česnek, směs koření, cukr a tymián rozmixujeme na pastu. Okořeníme solí a pepřem. Kotlety potřeme po všech stranách polovinou připravené kořeněné pasty. Zakryté je pak necháme v chladničce 2 – 3 hodiny marinovat.

Pro přípravu pomerančové omáčky rozpálíme rostlinný olej. Zbylou kořeněnou pastu v něm asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Přilijeme pomerančový džus a přimícháme pomerančovou marmeládu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit bez pokličky na mírném ohni asi 10 minut.

Pak směs ostře okořeníme sójovou omáčkou, kajenským pepřem, solí a pepřem. Omáčku necháme zchladnout, při tom ji občas zamícháme. Rozpálíme gril na dřevěném uhlí (nebo s briketami z dřevěného uhlí). Dobře rozžhavené uhlí nahrneme na okraj žároviště. Rošt lehce potřeme olejem. Kotlety grilujeme uprostřed horkého roštu při pomalu klesajícím žáru 45 minut. Při tom je občas obrátíme.

Pokud chceme, můžeme kvůli aroma vhodit na rozpálené uhlí nové koření a bobkový list. Kotlety jsou hotové tehdy, vytéká- li z nich po napíchnutí čirá šťáva. Podáváme s pomerančovou omáčkou. Jedna porce má přibližně 345 kcal. Pro tento způsob přípravy jsou vhodné i jiné druhy masa (např. kuře, ryba, garnáti, …).

Doba grilování pro kuřecí stehna je 45 minut, pro ryby, garnáty či uzeniny je doba grilování 20 – 30 minut.

21.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Úředník ve skladu 14 000 Kč Úředníci ve skladech Prodavač/-ka - skladník/-ice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt zasláním životopisu na e-mail autohobby.kostelec@hpp.cz nebo telefonicky. , Požadavky:, - vyučení v oboru automechanik nebo praxe v oboru výhodou , - zaučený prodavač autodílů výhodou, ne podmínkou /uchazeče bez praxe zaškolíme/ , - znalost práce na PC, - řidičský průkaz sk. B, - samostatnost, flexibilita, komunikativnost, Náplň práce:, - zajišťování kompletního servisu pro zákazníka , - objednávky a prodej zboží, práce na PC, vyhledávání v katalozích, - komunikace se zákazníky, různorodá práce , Nabízíme:, - stravenky, slevu na prodávaný sortiment, - možnost zkráceného úvazku, - PP na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou, - nástupní plat od 14.000 do 20.000,- Kč dle kvalifikace a praxe.. Pracoviště: H.p.p. spol. s r.o. - autohobby kostelec nad orlicí, Příkopy, č.p. 1478, 517 41 Kostelec nad Orlicí. Informace: Sikora, +420 774 970 804. Zdravotnictví - Zdravotnictví Pracovníci přímé obslužné péče v 20 000 Kč Pracovníci přímé obslužné péče v oblasti pobytové péče Pracovník/-ice v soicálních službách. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt e-mailem s.velclova@uspkvasiny.cz, telefonicky nebo osobně na pracovišti PO - PÁ od 8:00 do 15:00 hod. , - akreditovaný kurz pro PSS, - výjimka podle § 116 odst. 7 zákona č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (při nesplnění podmínky akredit. kurzu), - plat stanoven dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb. , - příspěvky z FKSP na obědy , - PP na dobu určitou (zástup za nemoc) s výhledem uzavření PP na dobu neurčitou od r. 2020, - nástup dle dohody.. Pracoviště: Ústav sociální péče pro mládež kvasiny, 517 02 Kvasiny. Informace: Stanislava Velclová, +420 494 596 487,725 399 344. Gastronomie - Gastronomie Vedoucí provozu 18 000 Kč Vedoucí provozu stravovacích, ubytovacích a dalších zařízení Vedoucí střediska. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo e-mailem zr.7590@compass-group.cz., - zdravotní průkaz, - práce na pokladně, - vedení malého kolektivu, - práce na PC, - pracovní doba PO - PÁ od 5:30 do 14:00 (volné všechny víkendy), - pracovní oblečení, dovolená navíc, bonus za docházku 400,- Kč.. Pracoviště: Compass group czech republic s.r.o. - lipovka, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Pavel Bendl, +420 731 438 375. Doprava a logistika - Doprava a logistika Obsluha zemních a příbuzných 30 000 Kč Obsluha zemních a příbuzných strojů Strojník/ice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo na e-mail stavibet@seznam.cz., - ZŠ, - ŘP sk." B + C", - strojní průkaz, - PP na dobu určitou s možností prodloužení.. Pracoviště: Stavibet s.r.o., Julia Fučíka, č.p. 96, 517 71 České Meziříčí. Informace: František Jílek, +420 777 591 661.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Ve zkratce: Sedmikráska zve na přednášku o horečce

Oceláři (v bílém) svedli s hradeckým Mountfieldem vyrovnanou bitvu.
19

Ocelovou sérii neuťali

Teploty klesly pod nulu, na sjezdovky se už valí sníh

Královéhradecko, Krkonoše - Mínusové teploty v horských oblastech umožnily areálům spustit zasněžovací techniku. Lyžařská sezona se blíží. Špindlerovský Skiareál spustil prodej vstupenek na březnový Světový pohár. Kolik stojí?

Augustin: nebezpečná posilovna

Hradec Králové - Rozeznít srdce třetího největšího zvonu v České republice - Augistinu - se dá shrnout do jedné věty: „Je to krásná posilovna, která vás chce oběsit.“

„Cítím zodpovědnost za zpackaný podzim, v roli hlavního kouče pokračovat nebudu"

Chlumec nad Cidlinou /ROZHOVOR/ - Martin Firbacher, dosavadní lodivod A týmu Chlumce nad Cidlinou a sportovní ředitel fotbalového klubu, se ohlíží za nevydařenou první polovinou sezony v krajském přeboru.

Zavřenou cyklověž u hradeckého nádraží město zřejmě neodkoupí

Hradec Králové - Už téměř půl roku je dříve hojně využívaná cyklověž na Riegrově náměstí uzavřená. Nová hradecká koalice deklaruje zájem parkování pro cyklisty u hlavního nádraží aktivně řešit, o odkoupení věže však oproti dřívějším prohlášením zájem nemá.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT