VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Delikatesy zpod širého nebe lákají

VÝCHODNÍ ČECHY - Grilování? Nejstarší a dodnes populární způsob tepelné úpravy potravy.

21.5.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Alena Burešová

Na počátku byl oheň. S ním přišla na svět i první tepelná úprava potravin, kterou lidstvo objevilo – grilování na otevřeném ohni. Není tedy žádný div, že v nás grilování ještě i dnes probouzí prapůvodní instinkty. Vůně aromatických látek, které vznikají při přípravě na dřevěném uhlí, nám naženou sliny do úst. Dokonce i obyčejný buřtík připravený na roštu chutná daleko lépe než na pánvi.

 

Slovo gril pochází z angličtiny a znamená rošt. Grilování je tedy vlastně „vaření na roštu“. Tento rošt může být rozpálen na potřebnou teplotu pomocí dřevěného uhlí, elektrického proudu nebo plynu. Američani to nazývají „barbecue“ nebo krátce „BBQ“ a tímto jedním slovem myslí celou tu radost okolo grilování pod širým nebem.

Plněný chléb v alobalu

1 bochník chleba, 220 g plátků vepřové šunky, 140 g sýru Ementál (plátky), 3 rajčata, 2 lahůdkové cibulky s natí, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, 2 jemně nasekané lžíčky petrželky, alobal.

V chlebu nařízneme ostrým nožem zářezy, jako bychom chtěli nakrájet plátky asi 1,5 cm silné, ale úplně je nedokrojíme, takže chléb zůstane v celku. Do každého zářezu vsuneme překrojené plátky šunky, kolečka rajčat, na proužky rozkrájený plátkový sýr a nakrájené cibulky. Česnek oloupeme, utřeme se solí, smícháme s olejem a nasekanou petrželkou. Naplněný chléb opatrně přeneseme na plát silnějšího alobalu. Bochník pokapeme ochuceným olejem a důkladně zabalíme.

Naplněný a zabalený bochník chleba vložíme na gril a pečeme přibližně 15-20 minut. Potom alobal shora opatrně (nejlépe ostrým nožem) otevřeme a chléb ještě chvilku zapečeme, aby získal typickou vůni a křupavou kůrku. Výraznější chuť i vůni získáte, když před plněním bochníku potřete zářezy máslem smíchaným s prolisovaným česnekem. Množství česneku záleží na chuti každého strávníka.

Pikantní vepřové maso z Jamajky

(4 porce) 4 vepřové kotlety á 200 g, Na kořeněnou pastu: 3 polévkové lžíce nového koření, 3 sušené papričky chilli, 2 bobkové listy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce hnědého cukru, 2 kávové lžíčky čerstvých lístků tymiánu, sůl, černý pepř. Na pomerančovou omáčku: 1 polévková lžíce rostlinného oleje, 250 ml pomerančového džusu, 3 polévkové lžíce pomerančové marmelády, 1–2 polévkové lžíce sójové omáčky, kajenský pepř.

Vepřové kotlety osušíme papírovou utěrkou. Pro přípravu kořeněné pasty v pánvi krátce bez tuku na středním žáru opražíme nové koření, až bude krásně vonět. V hmoždíři rozdrtíme nové koření, chilli, bobkový list a špetku soli. Oloupeme cibuli a česnek a nakrájíme na kousky. Pak cibuli, česnek, směs koření, cukr a tymián rozmixujeme na pastu. Okořeníme solí a pepřem. Kotlety potřeme po všech stranách polovinou připravené kořeněné pasty. Zakryté je pak necháme v chladničce 2 – 3 hodiny marinovat.

Pro přípravu pomerančové omáčky rozpálíme rostlinný olej. Zbylou kořeněnou pastu v něm asi 5 minut za stálého míchání povaříme. Přilijeme pomerančový džus a přimícháme pomerančovou marmeládu. Přivedeme k varu a necháme pomalu vařit bez pokličky na mírném ohni asi 10 minut.

Pak směs ostře okořeníme sójovou omáčkou, kajenským pepřem, solí a pepřem. Omáčku necháme zchladnout, při tom ji občas zamícháme. Rozpálíme gril na dřevěném uhlí (nebo s briketami z dřevěného uhlí). Dobře rozžhavené uhlí nahrneme na okraj žároviště. Rošt lehce potřeme olejem. Kotlety grilujeme uprostřed horkého roštu při pomalu klesajícím žáru 45 minut. Při tom je občas obrátíme.

Pokud chceme, můžeme kvůli aroma vhodit na rozpálené uhlí nové koření a bobkový list. Kotlety jsou hotové tehdy, vytéká- li z nich po napíchnutí čirá šťáva. Podáváme s pomerančovou omáčkou. Jedna porce má přibližně 345 kcal. Pro tento způsob přípravy jsou vhodné i jiné druhy masa (např. kuře, ryba, garnáti, …).

Doba grilování pro kuřecí stehna je 45 minut, pro ryby, garnáty či uzeniny je doba grilování 20 – 30 minut.

21.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč

Ostatní uklízeči a pomocníci Pomocné a úklidové práce. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 93. Poznámka: Kontakt telefonicky PO - PÁ od 8 do 17 hod., Místo výkonu práce: ANTOLIN LIBAN, s.r.o., Lipovka., - ZŠ, - pomocné a úklidové práce ve výrobní hale, - čištění, doplňování zboží, - provádění základní údržby a pomocných prací v dílně.. Pracoviště: Ospro production spol. s r.o. - pracoviště lipovka, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Alice Mazurová, +420 608 407 810.

Zdravotnictví - Zdravotnictví Praktická sestra 20 000 Kč

Zdravotničtí asistenti (praktické sestry) Zdravotní sestra pro terénní službu. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky nebo e-mailem lunakova.zuzana@tiscali.cz., - ÚSO, - ŘP sk. "B", - terénní zdravotní péče v okrese, - možnost zkráceného úvazku., Nabízené výhody:, - možnost firemního auta, příspěvek na telefon, firemní notebook.. Pracoviště: Mgr. zuzana luňáková, Záhumenská, č.p. 254, 517 71 České Meziříčí. Informace: Zuzana Luňáková, +420 603 555 813.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 13 000 Kč

Pomocní dělníci ve výrobě Pomocný/á dělník/ice ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč. Volných pracovních míst: 10. Poznámka: Kontakt telefonicky PO - PÁ od 6:00 do 12:00 hod. nebo e-mailem pros@ospro.cz., - krátkodobé zaměstnání , - náplní práce je především úprava dílů pro automobilový průmysl, - požadavky: odpovědnost, samostatnost, zručnost, flexibilita.. Pracoviště: Ospro production spol. s r.o. - pracoviště lipovka, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Miroslav Pros, +420 775 588 928.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 40 000 Kč

Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidič/ka MKD. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 40000 kč, mzda max. 50000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt telefonicky., - řidičský průkaz sk. C + E, - praxe v oboru MKD výhodou, - uvedená mzda je včetně cestovních náhrad (diet), - individuální přístup, vlastní technické zázemí rodinné firmy, - nová vozidla VOLVO EURO 6 + plachtový návěs, - návrat po každé jízdě s vozidlem na sídlo firmy, stálá práce, - možnost volných víkendů v relaci trasy CZ-D-CZ nebo CZ-CZ, - pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení, - nástum možný ihned.. Pracoviště: Artax doprava spedice s.r.o., 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Radka Šťovíčková, +420 602 380 254;602 200 063.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvě rotundy na Pražském mostě v Hradci Králové stále čekají na opravu.
4

Od opravy kiosků dalo město ruce pryč

Fotbalová příprava: Chrudim - Živanice
22

Šípek: Chci ukázat, co ve mně je

Letní parket ve Výravě ovládne skotská legenda Nazareth

Výrava - Na Letním parketu Výrava si v pátek návštěvníci užijí pořádnou dávku hudby. Organizátoři pro ně přichystali vystoupení hned čtyř kapel. Hvězdou večera bude skotská legenda Nazareth.

Bezpečná stezka z Vysoké se už rýsuje

Královéhradecko - Na budoucí trase „Mechu a perníku“ začaly zemní práce a připravuje se i stavba lávky, která překlene slepé rameno Labe.

Omlazený tým chce být v popředí

Hradec Králové - Cíl na konkrétní umístění nestanoven. Přáním je však hrát v popředí tabulky a v každém utkání odvést maximum bojovnosti a nasazení. To je hlavní motto fotbalistů Hradce Králové před startem nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Školy mají nové ředitele

Královéhradecko - Krajští radní jmenovali nové ředitele škol a školských zařízení, učinili tak na základě vyhlášených konkurzních řízení v souladu se školským zákonem. Letos na jaře jich bylo pětapadesát.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT