VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Láska opravdu prochází žaludkem

VÝCHODNÍ ČECHY - Na dobrém jídle a pití můžeme založit úspěšný partnerský vztah.

14.5.2007
SDÍLEJ:

Úprava stolu v italském styluFoto: Hotelová škola Hronov a Vrchlabí

Právě v měsíci lásky napadne možná některého čtenáře otázka, co je vlastně pravdy na známém rčení, že láska prochází žaludkem. Toto zajímavé téma hodné sociologické studie dnes pro vás zpracovaly žákyně 2. ročníku učebního oboru Kuchař – číšník Monika Adámková z Náchoda a Nikola Dědiková z Broumova za přispění své třídní učitelky Jany Pošepné.

Vždyť dobré jídlo a pití se už od pradávna snoubí s dobrými lidskými vztahy, neobejde se bez něj žádné důležité setkání ani jednání. Bylo a je tomu tak právě proto, že společně sdílené jídlo podporuje rozvoj upřímných mezilidských vztahů a uvolňuje komunikaci mezi spolustolovníky. Není pravda, že se člověk stravuje jen z toho důvodu, aby žil. Naopak, žije i kvůli tomu, aby jedl. Bez dobrého jídla a pití se ztrácí motivace k práci, ke vztahům, ke kultuře a umění, prostě ke všemu životně důležitému.

Není neznámou věcí, že dobrý, chutný a hezky upravený oběd dokáže člověku už sám o sobě zvednout náladu. A naopak. Pokrm mdlé chuti a odpudivého vzhledu dokáže zkazit den už při prvním pohledu, natož při ochutnání. Nestačí však jen uvařit něco dobrého. Podstatná je i úprava stolu, kde by neměly chybět svíčky, slavnostně složené ubrousky a třeba i čerstvé květiny. Aby výše zmíněné rčení mělo stoprocentní platnost, doporučujeme slavnostní úpravu stolu, například v italském stylu, jakou mohli zhlédnout v provedení hronovských studentů návštěvníci dubnové soutěže a přehlídky Gastro Hradec, nebo nádhernými dorty z dílny našich cukrářek.

Každý dobrý kuchař nebo kuchařka musí mít vštípenu schopnost dokázat myslet na druhé. Když připraví něco dobrého k jídlu, dává tím najevo, žemuna hostovi záleží. K uvolnění a zbavení se napětí přispívá i dobré jídlo a pití. Pokud budete mít chuť udělat radost třeba právě svému partnerovi, nechte se inspirovat našimi recepty.

Kuřecí prsíčka v limetkové omáčce

500 g kuřecích prsíček, sůl, pepř, hladká mouka na obalení, 2 vejce, 120 g oloupaných nasekaných mandlí, 40 g másla, 1 limetka, 1 kelímek zakysané smetany, 2 snítky meduňky, jako přílohu salát, toust, máslo.

Najemno nakrájíme listy meduňky a smícháme se zakysanou smetanou. Limetku omyjeme, kůru ostrouháme, rozpůlíme a vymačkáme šťávu. Potom 2 lžičky šťávy smícháme s nastrouhanou kůrou a přidáme do zakysané smetany. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, naklepeme, okořeníme a obalíme v mouce. Rozšleháme vejce, prsíčka v něm namočíme a obalíme v mandlích. Máslo rozehřejeme na pánvi a maso na něm opékáme z obou stran asi 8 minut.

Jarní salát se sýrem

4 lžíce majonézy, 1 svazek ředkviček, 1 hlávkový salát, 1 svazek jarní cibulky, 200 g mladých špenátových lístků, sůl, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce čerstvé bazalky a kopru, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce octa balsamico.

Majonézu ušleháme s olejem, octem a nasekanými bylinkami. Ředkvičky a cibulku pokrájíme na kolečka, salát a špenát natrháme, vše smícháme se zálivkou. Při podávání na salát nastrouháme natvrdo uvařená vejce.

Schované palačinky

200 g polohrubé mouky, 2 vejce, špetka soli, 350 ml mléka, olej na pečení, 400 g tučného tvarohu, 200 ml zakysané smetany, 3 polévkové lžíce cukru, 1 žloutek, 1 polévková lžíce rumu, 50 g rozinek, 1 vanilkový cukr, 250 ml mléka, 2 vejce, 60 g mandlových lupínků.

Z mléka, vajec, mouky, soli a cukru vyšleháme palačinkové těsto. Běžným způsobem z něho připravíme asi 8 palačinek. Z tvarohu, zakysané smetany, cukru, žloutku a rumu vymícháme náplň. Přidáme do ní omyté a osušené rozinky. Palačinky naplníme a srolované klademe do vymazané zapékací mísy. V míse je zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a posypeme lupínky. Zapékáme v troubě vyhřáté na 180 – 200 °C asi 20 minut. Podáváme ozdobené čerstvým ovocem, šlehačkou a vaječným likérem.

14.5.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 12 200 Kč

Montážní dělníci výrobků z kombinovaných materiálů Montážní dělník/-ice ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 200. Poznámka: Místo výkonu práce: Lipovka 162 (areál fy Simoldes Plasticos Czech s.r.o.) , Kontakt e-mailem bandurcin@pssczech.com., - manuální zručnost, - práce spočívá v odebírání plastových výrobků u lisu.. Pracoviště: Pss cz s.r.o. - pracoviště lipovka, 516 01 Rychnov nad Kněžnou. Informace: Zdena Bandurčin, .

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 16 000 Kč

Pomocní kuchaři Pomocný/-á kuchař/-ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 21100 kč. Volných pracovních míst: 29. Poznámka: Kontakt zasláním životopisu na e-mail restaurace.kv.bunkoviste@aramark.cz nebo telefonicky. , - ZŠ, - praxe v kuchyni min. 1 rok, - schopnost být součástí týmu, - spolupráce při vaření hotových jídel a minutek a jejich následný výdej , - výhodou: HPP, firemní stravování, slevy na partnerské produkty a služby, v případě zájmu možnost kuchařských kurzů, školení, odměny za doporučení nového zaměstnance.. Pracoviště: Aramark, s.r.o. - pracoviště škoda auto kvasiny, 517 02 Kvasiny. Informace: Lucie Poláčková, +420 601 132 653.

Výroba - Výroba Obsluha strojů 18 000 Kč

Obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva Manipulační dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 20. Poznámka: Kontakt e-mailem martin.skoumal@wotan.cz., - manuální zručnost, - fyzická zdatnost (manipulace s těžkými břemeny) , - obsluha pil a jiných zařízení na prvotní zpracování dřeva, - obsluha dřevoobráběcích strojů na výrobu dřevěných výrobků, - obsluha automatizovaných strojů a zařízení na prvotní zpracování dřeva, - 5 týdnů dovolené, stravenky, penzijní připojištění.. Pracoviště: Wotan forest, a.s.- pracoviště, Kvasinská, č.p. 297, 517 01 Solnice. Informace: Martin Skoumal, .

Řemeslné práce - Řemeslné práce Čalouník 20 000 Kč

Čalouníci a příbuzní pracovníci Čalouník/ice. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Kontakt zasláním životopisu na e-mail brouskova@jech.cz., - SOU, - praxe v oboru min.1 rok, - čalounické práce v oblasti výroby čalouněného nábytku (sedací soupravy, křesla, židle), - týden dovolené navíc, příspěvek na stravování.. Pracoviště: Jech cz s.r.o., Nádražní, č.p. 481, 518 01 Dobruška. Informace: Yvona Břoušková, +420 494 629 251.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Požár zámku v Horním Maršově.
AKTUALIZOVÁNO
51

Barokní zámek v Horním Maršově pohltily plameny, střecha i věž jsou zničené

Slovenský horský nosič Vladimír Hižnay donesl na nejvyšší tuzemskou horu rekordních 165,5 kilogramu. Extrémní vynáška nákladu, kterou překonal dosavadní historické maximum, mu přitom trvala pouhé 2 hodiny a 29 minut.
38

Rekord pokořen! Horský nosič ze Slovenska vynesl na Sněžku 165,5 kilogramu

Koncem týdne se ochladí, pak se znovu vrátí letní teploty

Nadprůměrně teplé počasí vydrží minimálně do konce srpna a zřejmě i v první polovině září. Koncem příštího týdne se sice ochladí na dvacet až 25 stupňů Celsia, do konce letních prázdnin ale teploty znovu porostou. Už ale asi nepřekročí tropickou třicítku jako v uplynulých týdnech. 

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

Záchrana zpod kyvadla a 160 netopýrů v ložnici: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve čtvrtek 16. srpna 2018.

Rok od derecha: Následky zmizely, krajina se proměnila

Libňatov/Kohoutov - Před rokem se přes východní Čechy prohnala ničivá bouře derecho. Zanechala poničené střechy, popadané stromy i desítky nových elektrocentrál v domácnostech.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT