Stát svými opatřeními uzavřel v půlce března hospody a restaurace, které se tím dostaly do existenčních problémů - dlouhé přerušení provozu může být pro mnohé z nich likvidační. Ohrožena jsou tak zaměstnání více než 250 tisíc lidí, kteří jsou na provozu restaurací a hotelů závislí.

V krizové situaci proto vznikla iniciativa Zachraň hospodu, kterou na začátku dubna spustil Český svaz pivovarů a sladoven ve spolupráci s pivovary a dalšími partnery. A ohlas je velký. Češi se totiž rozhodli, že své oblíbené podniky zachrání! Jen za první týden fungování stránek zachranpivo.cz se do projektu zapojilo přes 2000 podniků, kterým lidé přispěli zakoupením voucherů částkou přes 7 milionů korun.

„Čekali jsme, že hospody budou moci otevřít dříve, což by pomohlo snížit ztráty. Každý další týden, kdy trvají stávající vládní nařízení, má drastický dopad na celý segment pohostinství. O to více chci poděkovat všem, kdo se již zapojili do iniciativy Zachraň hospodu a pomáhají tak hospodám finančně překlenout období, kdy jsou fakticky úplně bez tržeb,“ říká Tomáš Mráz, obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje.

K tématu

Se složitou situací bojují i minipivovary, kterých je u nás téměř 500. Ty nyní svou navařenou produkci nabízejí jak přes prodejní okénka, tak přes projekt zachranpivo.cz.

„Ztráty minipivovarů se momentálně pohybují mezi 80 a 85 %, dalo by se říci, že se rozhoduje mezi bytím a nebytím jednotlivých minipivovarů,“ uvedl Jan Šuráň, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Podle Martiny Ferencové, výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven, je pro hospody a restaurace extrémně důležité, že se je lidé snaží v této době podpořit, abychom se po zrušení zákazu měli vůbec kam vracet.

„Spotřebitelé mohou svůj oblíbený podnik podpořit na www.zachranhospodu.cz zakoupením poukazu, který uplatní, jakmile skončí současná opatření a hospody znovu otevřou. Vouchery je možné zakoupit v hodnotě 100, 200, 500 a 1000 korun,“ vysvětluje Martina Ferencová.

Do projektu Zachraň hospodu se přihlásilo i mnoho hospod z našeho kraje. Patří mezi ně například Restaurace Na Hradě v Hradci Králové. „Nečekali jsme, že to bude trvat takhle dlouho. Na začátku jsme se pustili do menší rekonstrukce v kuchyni, takže jsme okénko otevírali s menším zpožděním. Vydáváme jídlo i pití. Nenahradí to naše běžné tržby, ale snažíme se, aby to vystačilo na provoz. Nyní doufáme především v dobré počasí, aby lidi chodili přes den i večer, a čekáme, až budeme moci normálně otevřít,“ říká majitel Ota Macháček.

Jinou taktiku zvolil majitel pivního baru U Čolka v Jaroměři. „Podnik máme plně zavřený, zakládáme si na kvalitě piva, nad okénkem jsme prakticky nepřemýšleli. Máme ale poměrně velkou zahrádku, takže už vyhlížíme pondělí 11. května,“ říká.