Až do konce ledna 2008 mohou kraje, města, obce, příspěvkové organizace, podniky, školy, občanská sdružení, obecně prospěšné organizace, podnikatelé i fyzické osoby podávat projekty zaměřené na zlepšování stavu přírody a krajiny. Směřovat musí do takzvané šesté prioritní osy programu, tedy například na odbahňování rybníků, regeneraci parků a lesů, budování naučných stezek v chráněných územích, budování protipovodňové ochrany či remízků a větrolamů nebo na stabilizaci sesuvů půd. Pro druhou výzvu jsou připraveny téměř dvě miliardy korun.

O tom, zda jejich projekty uspěly, se žadatelé dozví do tří měsíců po ukončení příjmu žádostí. Pro snazší orientaci v problematice žádostí nabízí Státní fond životního prostředí zájemcům zelenou telefonní linku 800 260 500, kde jim poradí profesionálně vyškolení pracovníci.

Pomoc nabízí i Centrum evropského projektování Královéhradeckého kraje, které může být partnerem nejen při přípravě žádostí, jejich realizaci ale i při kontrole projektů. První vlna žádostí do Operačního programu Životní prostředí trvala od 3. září do 26. října 2007.

Státní fond životního prostředí během ní přijal téměř 700 žádostí celkem na 18 miliard korun. Připraveno bylo zhruba 20 miliard.