A co je horší, po odečtení inflace zjistíme, že oproti loňskému roku příjmy obyvatel Pardubického kraje zůstaly prakticky na stejném. V soukromých firmách obecně se sice mzdy zvýšily, státním zaměstnancům ale naopak ministr Kalousek sebral až deset procent z platů.

Naopak Královéhradecký kraj patří mezi ty republikově bohatší: ve výši mezd mu patří mezikrajově 6. místo, od loňského pololetí se tu navíc mzdy zvyšovaly druhým nejrychlejším tempem v zemi, o 3,5 procenta. V průměru si lidé v Královéhradeckém kraji vydělávají 22 208 korun hrubého.

Jenže průměr, to je velmi ošidná věc. Pravdou je, že na ten dosáhne sotva 40 procent lidí. Velká část Východočechů je ráda, že domů přinese v čistém 10 tisíc korun. „Tahle hra na průměry mě nebaví. U nás v práci ho kromě mistra nemá nikdo. A to tu přitom zas tak špatně neplatí,“ řekl Karel z Chrudimě, který pracuje v jedné stavební firmě.

O aspoň průměrných výdělcích si mohou zdát hlavně lidé na venkově. Zvláště v Pardubickém kraji je navíc převaha málo placeného lehkého zpracovatelského, textilního a potravinářského průmyslu či zemědělství.
Minimální mzda se nezměnila již od ledna 2007 a činí 8 000 korun.

Měsíční hrubé výdělky podle odvětví:

1.
peněžnictví a pojišťovnictví - 46 817 Kč
2. informační a komunikační činnosti - 43 012 Kč
3. výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatiz. vzduchu - 38 762 Kč
.....
17.
zemědělství, lesnictví a rybářství - 17 672 Kč
18. administrativní a podpůrné činnosti - 16 556 Kč
19. ubytování, stravování a pohostinství - 12 870 Kč