K poslednímu červenci evidoval Úřad práce ČR (ÚP) celkem 231 565 uchazečů o zaměstnání. To je o 7 779 více než v červnu a o 71 509 osob méně než před rokem.  V Česku je 309 996 volných pracovních míst. Eurostat udává za červen míru nezaměstnanosti 2,2 procenta.

Ilustrační foto.
Zaměstnanost stále roste. Češi více hledají zkrácené pracovní úvazky

„Předpokládal jsem, že k nárůstu podílu nezaměstnaných osob nedojde a ten se udrží na 2,9 procenta," míní analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Červenec je totiž měsíc, kdy míří na úřady práce čerství absolventi, končí pracovní úvazky na dobou určitou a zaměstnavatelé obvykle přijímají nižší počet nových zaměstnanců. Letos v červenci konkrétně došlo oproti červnu k nárůstu nezaměstnaných o 7,8 tisíc na 231,6 tisíc osob.

„Zajímavé je, že absolventi a mladiství se na tomto nárůstu podíleli jen minimálně, když se jejich počet zvýšil ve srovnání s červnem jen o 1,1 tisíc. Daleko významnějším faktorem, který zapříčinil nárůst nezaměstnanosti byl podle mě příliv pedagogických pracovníků na úřady práce. Vycházím z toho, že se počet uchazečů s vysokoškolským vzděláním na úřadech práce v červenci zvýšil o necelé tři tisíce na celkových 16 tisíc," komentuje Novák.

„A nezaměstnanost výsledně mohli zvýšit v červenci i zaměstnanci, kteří se rozhodli využít aktuálních podmínek na pracovním trhu, ukončit pracovní poměr, vybrat si přes léto ´dovolenou´ na úřadu práce a nastoupit do nového pracovního poměru až na podzim,“ dodává.

Červencový nárůst nezaměstnanosti lze podle Nováka považovat za dočasný a již během srpna a září podíl nezaměstnaných osob zamíří zpět pod tři procenta.

Ilustrační foto
Zdražování elektřiny a benzínu? Je to kvůli Trumpovi i blahobytu

Podle generální ředitelky ÚP Kateřiny Sadílkové se na nárůstu podílely také dovolené. „Za mírným nárůstem nezaměstnanosti stojí každoročně se opakující příchod části zaměstnanců ze školství do evidence ÚP a také mírně snížená aktivita firem v letním období v oblasti přijímání nových zaměstnanců z důvodů celopodnikových dovolených. V menší míře se do evidence uchazečů o zaměstnání začali hlásit i čerství absolventi škol, prozatím ale nezaměstnanost výrazně neovlivňují. Příchod hlavní vlny očekáváme v září,“ shrnuje Sadílková.

Vše při starém

Na pracovním trhu zůstává i přes červencový výkyv vše v zajetých kolejích. Většina firem napříč celým Českem bojuje s akutním nedostatkem zaměstnanců, když převažuje poptávka po méně kvalifikovaných pracovnících jako jsou montážní dělníci či pomocní pracovníci ve výrobě a ve stavebnictví. Vysoká poptávka zůstává ze strany firem i po řidičích nákladních vozidel, svářečích či skladnících. V červnu bylo nabízeno 301,5 tisíc volných pracovních míst a v červenci to již bylo 310 tisíc.

Trh práce, nejhledanější profese.Zdroj: Redakce

"Podíl nezaměstnaných osob v souhrnu za celý letošní rok dále poklesne a může činit dokonce jen 2,9 procenta. Poptávka po zaměstnancích totiž zůstává velmi vysoká a počet firem, které plánují nabírat nové zaměstnance i nadále silně převyšuje počet těch, které chtějí propouštět," uzavírá Novák.

Nejvíce přicházelo na ÚP zaměstnanců ze školství. Nově se jich přihlásilo 1 690 (červenec 2016 – 3 163, červenec 2017 – 2 036, červen 2018 - 385), naopak do zaměstnání jich nastoupilo 44. Celkem jich úřad evidoval 4 401 (červenec 2016 – 7 867, červenec 2017 – 5 624, červen 2018 – 2 714), z toho nejvíce (912) bylo učitelů středních škol (kromě odborných předmětů), konzervatoří a 2. stupňů ZŠ. V meziročním srovnání počet školských pracovníků v evidenci ÚP ČR klesá. Pokud jde o volná místa v tomto oboru, těch bylo v databázi ÚP ČR 2 941 (červenec 2016 - 2 144, červenec 2017 – 2 763, červen 2018 – 2 961). Školy měly zájem hlavně o učitele na středních školách a 2. stupni ZŠ (557 pozic), učitele 1. stupně ZŠ (495 míst), odborných předmětů (494 míst) a specialisty a odborné pracovníky v oblasti výchovy a vzdělávání (419 míst).

Úřad práce. Ilustrační foto.
Pokles nezaměstnanosti se zastavil. Dno ale může být ještě níže

Česko patří mezi dvacítku zemí s nejnižší nezaměstnaností na světě.Zdroj: Redakce