Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Putování za moravskou kuchyní

VYCHODNÍ ČECHY - Při dnešním prázdninovém gastronomickém putování provedou čtenáře Moravou studentky 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus Jana Řezníčková, Kristýna Berková a Daniela Řeháková.

26.8.2007
SDÍLEJ:

Logo Hotelové školy ve Vrchlabí a Hronově.Foto: ARCHIV HD

Dnešní pokrmy byly vybrány z jihomoravského regionu, kde devadesát procent plochy zaujímají vinice.
První pokrm prošel mnohými úpravami a postupem času se zásadně změnil. Ovšem za vlády krále Jiřího z Poděbrad se opravdu připravoval z vrabců.

Moravský vrabec

600 g vepřového masa - vykostěný bůček nebo plecko, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička mouky, sůl, kmín.
Opláchnuté maso nakrájíme na větší kousky, dáme do mísy, osolíme, posypeme kmínem a tenkými plátky česneku. Promícháme a necháme 4 až 6 hodin odležet, poté vložíme do malého pekáčku. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, podlijeme vodou a pečeme v troubě. Během pečení maso obracíme, přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme. Doměkka upečené a dozlatova zbarvené kousky masa vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, za občasného míchání v troubě povaříme a pak přecedíme přes hustý cedník. Potom vložíme zpět upečené maso a ještě společně prohřejeme. Podáváme s bramborovým knedlíkem a dušeným kysaným nebo čerstvým zelím.

Znojemská čočka

400 g čočky, 40 g sádla, 20 g hladké mouky, 200 ml kyselé smetany, 4 sladkokyselé okurky, bobkový list, sůl.
Čočku přebereme, propláchneme a namočíme alespoň na dvě hodiny do vody. Pak ji scedíme a podlijeme studenou vodou. Hladinu vody máme asi na prst nad vrstvou čočky na dně. Mírně osolíme, přidáme bobkový list a vaříme.
Po změknutí zalijeme smetanou, jíškou z tuku a mouky, vsypeme kousky okurek. Společně za stálého míchání povaříme a dochutíme solí. Podáváme s vařeným moravským uzeným, sázeným vejcem, chlebem nebo pečivem a salátem.

Znojemské roštěnky

Větší roštěnky, 1 lžíce sádla, 1 středně velká cibule, trochu hladké mouky, špetka pepře, znojemské okurky.
Roštěnky na okraji nařízneme, aby se při pečení nekroutily, lehce je naklepeme, osolíme a poprášíme hladkou moukou. V kastrolu rozpálíme sádlo a roštěnky na něm po obou stranách prudce opečeme. Přendáme je na talíř a v témže sádle osmažíme jemně pokrájenou cibuli. Pak na ni přidáme roštěnky, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Hotové roštěnky posypeme drobně pokrájenou kyselou okurkou, nebo ji ve šťávě chvíli podusíme.

Brněnské vepřové kotlety

Vepřové kotlety, cibule, česnek, sůl, pepř, petrželová nať, pažitka, tuk nebo olej.
Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli spaříme vařící vodou, necháme ji v ní 5 minut, potom opláchneme studenou vodou. Kotlety naklepeme, u kostí nařízneme. Kosti ponoříme do horké polévky nebo vody tak, že je držíme za druhou stranu porce asi minutu. Potom osolíme a opepříme. Osmažíme v horkém tuku cibulku a česnek. Vyjmeme, tuk necháme rozpálit a osmažíme na něm kotlety. Podáváme s bramborami, osmaženou cibulkou a česnekem. Můžeme posypat zelenou petrželkou a pažitkou.


Střední odborné učiliště a Střední
odborná škola SČMSD Hronov

26.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Neštěstí na Pražské. Pod koly kamionu zemřela žena
14

Neštěstí na Pražské. Pod koly kamionu zemřela žena

Obrovskou historii má hornictví na Žacléřsku, uhlí se tam dolovalo 422 let.  Jeho dějiny popsal Jiří Mauer.
23

Z hornické bašty je skanzen

Továrna na sníh už chrlí zásoby na Černé hoře

Královéhradecko, Janské Lázně - SkiResort se připravuje na zimní sezonu, kterou chce zahájit v polovině listopadu.

Anketa Deníku: Proč jdu letos volit?

Královéhradecký kraj - Zeptali jsme se: Jdete letos volit a proč?

Vítězný tým Ruce v bok byl suverénní, neztratil ani bod

Rychnov nad Kněžnou - Rychnovští Sokolové uspořádali nohejbalový turnaj trojic.

Řidiči si oddychnou. Do Úprkovy ulice se vrátí auta již příští úterý

Hradec Králové - O měsíc dříve, než bylo původně v plánu, se vrátí automobilová i autobusová doprava na opravenou Úprkovu ulici v Malšovicích.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení