Většina z těch, kteří mají tu možnost, se snaží trávit Silvestra na horách. Termín na konci vánočních prázdnin je v hotelích i penzionech tradičně nejvíce obsazeným obdobím z celého roku. Nějaké místo se ale ještě najít dá.

„Většina ubytovatelů hlásí plno, jinde ještě mají jednotlivá lůžka. Výjimkou jsou asi tři penziony, kde v jednom došlo ke zrušení rezervace celé kapacity a u dalších dvou asi poloviny,” řekl Tomáš Prouza z Informačního centra v Deštném v Orlických horách.

Podle jeho slov ale v těchto dnech již skoro nikdo ubytování nepoptává. Největší špička při sjednávání silvestrovského ubytování se konala v měsících říjnu a hlavně listopadu. Kromě sjezdovek přitom středisko s největší lůžkovou kapacitou v Orlických horách nabízí i silvestrovskou party ve vyhřívaném stanu a nepostradatelný ohňostroj.

Infocentrum v Rokytnici přesné údaje o obsazenosti tamních zařízení nemá. Podle informací od samotných hoteliérů je ale situace dost podobná. Většina míst je obsazená a ta, která jsou ještě k dispozici, zbyla po lidech, kteří odřekli rezervaci. Poskytovatelé ubytování nicméně předpokládají, že zbývající pokoje se jim ještě podaří udat. Tak je tomu například v penzionu na rokytnickém náměstí.

Konkurence je ale veliká, a tak se někteří hoteliéři snaží hosty nalákat na inovace. „Letos máme novou saunu. Služby se musí neustále rozšiřovat, ale nesmí to být na úkor ceny,” řekl Ladislav Spurný, který provozuje hotel na pomezí Rokytnice a Říček.

Kapacitu má prý zcela zaplněnou, a to především ze strany německých turistů. Letos prý mezi silvestrovskými hosty dominuje střední věková skupina, ale to je rok od roku různé. Na letošní loučení se starým rokem si u něj lidé zamlouvali pobyt už od září.

V nedalekých Říčkách, které se mohou pochlubit nejdelšími sjezdovkami a tradičně nejsilnější sněhovou pokrývkou, je shánění volného místa na Silvestra takřka beznadějné.

„Nemáme žádné volné místo, přesto ještě stále volají lidé, kteří se chtějí ubytovat. Letošní návštěvnosti určitě pomohla akce, v rámci níž dává provozovatel skiareálu dvacetiprocentní slevu hostům, jež se ubytovali v Říčkách alespoň na tři dny,” uvedl Luděk Jiroud, hoteliér z Říček v Orlických horách.

Jeho slova potvrzuje i provozovatel zcela nového hotelu v Říčkách, kterému se již na začátku podařilo zajistit si dobrou pozici v konkurenčním prostředí. „Máme plně obsazeno a to už docela dlouho dopředu. Naši hosté jsou z tuzemska,” potvrdil Martin Musil.

I další odpověď je jako přes kopírák. „Volného nic nemáme, ale lidé stále volají,” oznámil Michal Pošta z téhož zimního střediska.

Všichni oslovení hoteliéři se shodují na tom, že mezi hosty jsou zastoupeny všechny věkové kategorie rovnoměrně, nebo převažují hosté středního věku.

Na kolik vás silvestrovský pobyt přijde

• V Deštném v Orlických horách je u většiny poskytovatelů ubytování rozdíl mezi silvestrovským termínem a zbytkem sezony vcelku výrazný.

• Cena za pobyt se tam v průměru pohybuje o 50 procent výše. Někde je to ale v případě jednolůžkového pokoje i dvojnásobná taxa. Prakticky všude pak požadují ubytování alespoň na pět až šest nocí.

• Naproti tomu v Rokytnici v Orlických horách se ceny za ubytování v silvestrovském týdnu navyšují jen asi o deset procent. Podmínka vícedenního ubytování však zůstává.

• V Říčkách je situace podobná jako v Deštném. Za pobyt přes Silvestrovskou půlnoc se oproti jiným termínům platí navíc o 50 až 80 procent.

• Platí tak nepřímá úměrnost, kdy s klesající vzdáleností od sjezdovek roste cenový rozdíl mezi pobytem na přelomu roku a zbylými zimními termíny.