Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Do masokombinátu jsme vložili 350 milionů

Jičín - Rozhovor s Ladislavem Adamem, ředitelem Masokombinátu Jičín , spol. s r.o.

5.9.2010
SDÍLEJ:

Ředitel jičínského masokombinátu Ladislav Adam.Foto: DENÍK/Iva Kovářová

Firma Masokombinát Jičín, spol.s r.o. byla založena v roce 1993. Je kompatibilním provozem – počínaje majiteli firmy, kteří jsou výrobci jatečných prasat a skotu, přes vlastní porážku, bourárnu, masnou výrobu až po síť vlastních podnikových prodejen.

V současné době se Masokombinát Jičín řadí svojí velikostí a obratem mezi středně velké masozpracující závody s výrobou výsekového masa, tepelně opracovaných masných výrobků a polotovarů. Úzce se specializuje na produkci specialit, šunkových výrobků a uzených mas. Celkový měsíční objem výroby masokombinátu je 850 tun produktů, z toho tvoří 23 procent masné produkty. Sedm procent z nich už získalo pre〜stižní ocenění KLASA- národní značka kvality potravin.

Závod zaměstnává 142 pracovníků, z nichž 24 obsluhuje zákazníky v prodejnách.
Nezbytnou součástí areálu je vedle výrobních provozů vlastní laboratoř, kde se provádějí rozbory, laboratoř stálé veterinární správy, čistírna odpadních vod, vybudovaná za pomocí EU. Nepostradatelnou je i plynová kotelna, odpovídající daným normám a splňující emisní limity. V neposlední řadě je tu i vlastní vodojem, který zajišťuje jednodenní zásobu vody.

Řediteli Ladislavu Adamovi jsme položili několik otázek, abychom blíže představili firmu.

Náš první dotaz: Jak dlouho podnik existuje a čím se zabývá?
Zahájení výroby v Masokombinátu Jičín se datuje k červnu 1993, kdy jsme byli oficiálně schváleni jako samostatný výrobní subjekt. Sídlo firmy je v Jičíně v Konecchlumského ulici číslo 1075. Původním vlastníkem zdejšího areálu bylo Zemědělské družstvo Slatiny, od kterého firma v roce 2001 objekt odkoupila do svého vlastnictví. Vlastnická struktura je stabilní již 12 let.

Začátky byly asi složitější, jaká byla původní produkce a v jakých číslech se pohybuje v současnosti?
Rád vzpomínám na začátky – vlna euforie. V Jičíně se čtyřicet let nevyráběla žádná uzenina, když pominu malé výrobny Potraviny a RaJ. Množství, které jsme vyprodukovali, jsme stačili prodat ve vlastní prodejně a nebo u soukromníků tzv. u komína, v nejbližší vzdálenosti nebyly řetězce. Zvířata jsme nakupovali do 25 km, to všechno mělo obrovské výhody a byla to pohoda. Původní projektovaná kapacita v porážkové části byla 50 kusů vepřů za směnu nebo 15 kusů hovězího skotu a výsek 3 tuny masných výrobků. Bourárna zpracovávala denně pět tun výsekového masa.

Změnil se za ta léta výrobní program, došlo k modernizaci provozu?

Současné možnosti masokombinátu jsou v porážkách 500 kusů vepřů za den a 35 kusů hovězího. Bourárna výsekových a výrobních mas je schopna zpracovat až 50 tun masa za den a v masné výrobě je kapacita 12 tun denně včetně balení celého sortimentu. K navýšení bylo samozřejmě zapotřebí značných inovací. Včetně odkoupení původního objektu a staré technologie jsme proinvestovali zhruba 350 milionů korun. Největší investice připadly právě na obměnu strojní technologie včetně dopravních prostředků. Co se týče výsekového programu, u výsekového masa preferujeme větší procento bouraných mas včetně balení na úkor prodeje vepřových půlek a hovězích čtvrtek. V masné výrobě dochází postupně k zužování sortimentu.

Cílem je vyrábět maximálně 35 druhů produktů, přesto zákazníkům nabídneme zhruba 100 druhů. Pro maximální spokojenost odběratelů sortiment obohatíme o produkty, které jsou vyráběny v lepší kvalitě či ceně jinými dodavateli. V žádném případě nechceme, aby poklesl objem výroby. Vedle tradičního sortimentu, zhotoveného podle původních receptur, což jsou například salámy gothajský, šunkový, turistický, Vysočina, prodáváme   párkové zboží i vinnou klobásu. Mimochodem jsme největšími výrobci v ČR – pro lepší představu, jenom na Vánoce zpracujeme na tento výrobek 500 kilometrů střev. Nestagnujeme, přicházíme na trh s novinkami. Ročně je jich patnáct až dvacet. Samozřejmě, ne všechny zaujmou konečného spotřebitele. To je takový nikdy nekončící příběh.

Zemědělci se již několik let potýkají s nízkými výkupními cenami prasat, celostátně byl snížen jejich chov. Máte problémy s nákupem zvířat, dovážíte je ze zahraničí nebo spolupracujete výhradně s českými dodavateli?
Sledujeme situaci na trhu s krmným obilím, neboť je to přímá úměra. Cena 4000 Kč za tunu rovná se reálný předpoklad, že výrobu vepřů ukončí další naši dodavatelé. Intenzivně mapujeme vznikající situaci u našich dodavatelů, současně probíhají jednání o dodávkách živých zvířat ze zahraničí. V této době ale zatím nelze předvídat výsledek. Jednání v každém případě ukončíme v září tohoto roku. Dokud bude zajištěn dostatečný přísun živých zvířat, to znamená 120 000 vepřů, porážku budeme provozovat.

Co konkurence, ohrožuje výrazně firmu?
Když se dnes podíváme na mapu Evropy, jasně uvidíme naši největší konkurenci v silných firmách v Německu, Rakousku, částečně v Polsku. Co se týče rozvozových dosahů, jsou někteří cizí konkurenti vlastně blíže než třeba Valašské Meziříčí či Kostelec. Při podobných vstupech, ale úplně při jiných – vyšších realizacích až o 25 procent u některých položek na vlastním trhu, mají cenový prostor pro postupné získávání našeho vnitřního trhu. To je pro nás konkurence.

Dotkla se podniku ekonomická krize? Pokud jste pocítili sníženou poptávku po vašich výrobcích, jak jste se s tím vyrovnali?
Celkových objemů výroby naší firmy se ekonomická krize příliš nedotkla. Zdůrazňuji celkových objemů. Určitě vidíme prostor k navýšení v masné výrobě.

Jaké jsou plány do budoucnosti?
Jak jsem se již prve zmínil, co se týče porážkové části vepřů, vše bude záležet na probíhajících jednáních o nákupu živých zvířat pro rok 2011 a další. V ostatních fázích, to znamená ve výrobě masných výrobků a výsekových mas, chceme dosáhnout na objem 1200 tun měsíčně pro rok 2011. Dále hodláme rozšířit síť maloobchodních prodejen, ale ne za každou cenu. Dokončit chceme i investice v masné výrobě asi za 10 milionů korun. Zde žádáme o dotace. Naším cílem je obhájit audit IFS (mezinárodní potravinový standard) a především dělat vše pro spokojenost zaměstnanců, společníků a našich zákazníků.

Autor: Iva Kovářová

Místo události:
5.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

Chystá se turnaj neregistrovaných hráčů v Dobrušce

Tip liga - Ilustrační snímek.

Deváté kolo podzimní fotbalové Tip ligy čtenářů Deníku vyhrál Jan Koblic

Lidé se loučili s náčelníkem krkonošské Horské služby Adolfem Klepšem

Královéhradecko, Vrchlabí - Stovky lidí, včetně ministryně Šlechtové, se přišly naposledy rozloučit s náčelníkem Horské služby Krkonoše Adolfem Klepšem. Zemřel 10. října.

Jednali o problémech průmyslové zóny

Rychnov nad Kněžnou - V rychnovském hotelu Havel se v úterá odpoledne konalo setkání k problematice průmyslové zóny Kvasiny.

Derby zlomila neproměněná penalta

Rychnovsko - Krajská fotbalová I. B třída: Častolovice vzdorovaly lídrovi z České Skalice pouze první poločas.

Z dodávky si udělali autobus

Hradec Králové - Policisté odhalili další přeplněnou dodávku, ve které "cestovalo" 26 pasažérů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení