Kontrola zjistila, že "podnik při svém hospodaření rovnoměrně a trvale neusiloval o zachování všech funkcí lesa, neprováděl včasná a zároveň účinná opatření k předcházení a zabránění působení škodlivých činitelů na les, a ohrozil tak životní prostředí," píše deník. Rozhodnutí ČIŽP dostaly Lesy ČR k poslednímu červencovému dni. Je nepravomocné a podnik se proti němu chce podle LN do poloviny srpna odvolat.

Těžba kůrovcového dřeva komplikuje výlety turistům.
VIDEO: Kvůli kalamitě mizí stromy i se značkami. Turisté bloudí

Kvůli nedostatečnému zvládnutí kůrovcové kalamity byl v květnu odvolán generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád. Podle něj za ní ale stojí především výkyvy počasí a sucho. Po svém odvolání Szórád také uvedl, že nasazená opatření proti škůdci byla na hraně toho, co lze zvládnout.

Kůrovcová kalamita, o které odborníci říkají, že je dosud největší na území Česka, zasáhla nejen státní lesy. Škůdce nejvíce postihl oblast severní a střední Moravy a Slezska, tedy Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj. Zasažené jsou i okresy Třebíč, Znojmo, Jihlava nebo Jindřichův Hradec. Situace s lýkožroutem není dobrá ani v podhůří Šumavy a Českého lesa v Jihočeském a Plzeňském kraji. Další místa jsou ohrožena.

Sucho a kůrovec. Tato dvojice nyní ohrožuje české lesy. Oslabené dřeviny jsou náchylnější vůči cizopasným houbám i škůdcům. Teplotní extrémy oslabují lesní porost. Nejvíce je tímto vývojem ohrožen právě smrk a jeho hlavním škůdcem je právě kůrovec. V okol
Boje o české lesy? Zatím v nich boduje jen kůrovec