Ve středu se hygienici dostali i do údajně tajné místnosti, do níž je personál při pondělní kontrole nevpustil. Kontroloři se domnívali, že by mohla být skladištěm závadného masa, což se však nepotvrdilo.

„V této místnosti nebyly nalezeny žádné skladované suroviny ani zařízení pro jejich skladování,“ uvedla mluvčí hradecké Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Hygienici do restaurace vyrazili v pondělí na základě udání a při kontrole zaměřené na skladování, zamražování a původ potravin se nestačili divit. „Byly zjištěny závažné nedostatky. Dohromady téměř třicet kilogramů různého masa bylo prokazatelně prošlých a proto musela být nařízena jeho likvidace. Na další část surovin byl vydán zákaz používání do doby doložení dokladů o jejich původu,“ sdělila Veronika Krejčí. Pro představu dodala, že kontrola trvala sedm hodin a protokol má více než deset stran!

„S výrobky s prošlou záruční dobou, ať už jde o dobu spotřeby nebo dobu minimální trvanlivosti, se setkáváme zřídka a pokud ano, jde například o koření. Nedostatky, které jsme zjistili při nakládání se surovinami v restauraci Kotěra, jsou tedy naprosto výjimečné, zvláště pak v takovém množství,“ uvedla zástupkyně hygieniků.

Provozovatel restaurace Zdeněk Vavřina na náš telefonický dotaz reagoval, že má jednání a odkázal nás na pozdější dobu. Pak však až do uzávěrky telefon nezvedal.

Dříve pro média řekl, že situace lituje, ale věří v její vyřešení. „U čeho můžeme, tak doklady samozřejmě doložíme. To, co bylo určeno podle norem Unie, že je neprodejné, samozřejmě šlo do likvidace,“ uvedl pro média.

Hygienická služba s provozovatelem restaurace zahájí správní řízení o uložení pokuty. Ta může dosáhnout až dvou milionů korun.