Letošní houbová sezona byla mimořádně dlouhá a bohatá. Obzvlášť východní Čechy jsou proslulé svou houbovou úrodou.
Houby se v kuchyni uplatňují především jako vynikající aromatické koření, ale dají se upravit na mnoho dalších způsobů. Zajímavé recepty z hub připravili žáci druhého ročníku oboru Hotelnictví a turismus z vrchlabské pobočky Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMDS Hronov.

Houbový koláč se šťouchanými bramborami a pórkem

(pro dvě osoby)
tři lžíce másla a trochu do formiček, menší nadrobno pokrájená cibule, 500 g očištěných a pokrájených lesních hub, tři housky namočené v 200 ml mléka, dvě vejce, dva až čtyři stroužky česneku, půl lžičky mletého kmínu, sůl a pepř, hrst nasekané petrželky, strouhanka na zahuštění.
Troubu předehřejeme na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. V pánvi rozpustíme máslo, zpěníme na něm cibulku, přidáme houby a asi deset minut je dusíme. Mezitím z housek vymačkáme mléko, vložíme do misky a rozklepneme k nim vejce (trochu si necháme stranou na potření).
Přidáme prolisovaný česnek, kmín, podušené houby, sůl, pepř, petrželku a podle potřeby zahustíme strouhankou. Ve formičkách rozehřejeme trochu másla a vložíme do nich koláč. Potřeme jej zbytkem prošlehaného vajíčka a pečeme v troubě asi půl hodiny.
Brambory uvaříme v osolené vodě, rozšťoucháme je a přidáme na cibuli zpěněný pórek a omastíme je máslem.

Houbové rizoto

čtyři lžíce másla, větší nadrobno nakrájenou cibuli, čtyři nadrobno nasekané stroužky česneku, 250 g kulatozrnné rýže, 750 ml horkého zeleninového vývaru (může být z kostky), kilo směsi lesních hub, očištěných a nakrájených nadrobno, sůl a pepř, lžíce citronové šťávy, 100 g strouhaného parmazánu
V hrnci rozehřejte tři lžíce másla, doměkka na něm poduste cibuli a česnek. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi čtvrt hodiny. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru.
Mezitím v pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla a poduste na něm houby. Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Přesuňte je k rýži, přidejte zhruba polovinu parmazánu, zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě deset minut dusit. Podávejte okamžitě, posypané zbývajícím sýrem.

Tvarohový závin z listového těsta

dva balíčky listového těsta, dva tvarohy, vejce, dva vanilkové pudinky, trochu mléka, hrst jeřabin.
Z těsta vyválejte čtyři stejně veliké placky. Ostatní suroviny smíchejte a doplňte jeřabinami, které dodají směsi nakyslou chuť. Směsí rovnoměrně pokryjte placky a zarolujte, vytvořte závin. Pečte ve vyhřáté troubě asi 25 minut.
Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 14. 11., 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).
 
Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov