Nová benevolentnější pravidla programu nazvaného Pětadvacítka mají dostat finanční podporu k více živnostníkům. Žadatelé by měli podle ministerstva financí získat finanční prostředky v průběhu měsíce dubna a jednoduchý formulář pro vyplnění žádosti by měl být zveřejněn v řádu nejbližší dnů.

„Peníze dostaneme k podnikatelům rychle a jednoduše, a to ve výši 500 korun za den. Bonusovým obdobím je období od 12. března do 30. dubna 2020, celková částka za plný počet dnů je tedy 25 000 Kč,“ vypočítává ministryně financí Alena Schillerová, která podmínky Pětadvacítky začala měnit poté, se strhla lavina kritiky na neférovost původního návrhu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Stát by měl pomáhat hlavně malým a středním firmám, říká Maláčová

Podle šéfa Podnikatelských odborů Radomila Bábka se zdá, že vláda pochopila, že její účelové jednání se živnostníky není průchozí. Nové podmínky Pětadvacítky vnímá jako férovější a bude sledovat, jak bude vláda své sliby plnit.

InfografikaZdroj: Deník„Vypadá to, že by na podporu v nouzi měli dosáhnout všichni OSVČ, což bylo cílem našeho snažení. Ukázalo se, jak je důležité nepřijímat jen trpně cokoliv, co vláda vymyslí,“ říká Radomil Bábek a zdůrazňuje, že tento příspěvek v nouzi musí začít co nejdříve sloužit k tomu, aby lidé, kteří ze dne na den přišli o příjmy, měli z čeho žít a živit své rodiny.

Také podle Tomáše Prouzy, prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu je dobře, že ministryně Schillerová vyslyšela připomínky a obratem na jejich základě návrh Pětadvacítky upravila. Podnikatelé teď ještě musí podle něj jasně slyšet, že je stát ani v dalších týdnech a měsících nehodí přes palubu.

„Nová verze už pomůže téměř všem, ale důležité budou tři věci. Zaprvé – jak rychle se peníze dostanou k lidem? Zadruhé – už dnes musí stát říct, jaká pomoc přijde po konci dubna, kdy skončí toto opatření. Zatřetí – jak tát pomůže znovu rozjet podnikání živnostníků, které teď umrtvil?,“ konstatuje Tomáš Prouza.

Přeprava balíků Českou poštou.
Poštovní doručovatelky v první linii: nosí důchody, roušky, ale i časopisy

Deník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti, jak nastalou situaci zvládáte.

Měsíčně podnikatel průvodce Lukáš David ze Znojma přijde o zhruba sto až sto padesát tisíc korun.
Zavřené penziony i hotely. Podnikatelé v oblasti turismu žijí jen z úspor

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník