Stejně jako doma, tak i ve škole začíná být cítit ta pravá vánoční nálada. Vánoční cukroví i perníčky různých tvarů a velikostí mají za úkol potěšit nejen chuťové buňky, ale i oko. Teď, těsně před Mikulášem, patří mezi nejžádanější perníkové postavičky čertíci, Mikulášové, vánoční hvězdy a různé tvary s přáním šťastného nového roku.
Mezi nejoblíbenější cukroví patří linecké třené tyčky, linecká kolečka s marmeládou a ořechy. Zkusme si ale představit trochu jiné cukroví, nepečené. Nechte se inspirovat k vyzkoušení nových druhů časově nenáročného nepečeného cukroví.

Roláda z esíček

jeden a půl krabice esíček, 150 g cukru moučka, dvě lžíce kakaa, silná vychlazená káva.
Krém : 120 g másla, 50 g cukru moučka, žloutek.

Esíčka nameleme najemno a smícháme s cukrem, kakaem a vychladlou kávou do vláčného těsta. Z toho poté vyválíme na fólii asi jeden centimetr silnou placku, kterou potřeme náplní. Poté srolujeme a po ztuhnutí krájíme na plátky.

Kuličky Rafaelo

250 g omegy, 250 g sušeného plnotučného mléka, 150 g moučkového cukru, 20 ml vody, mandle, kokos.

Do rozpuštěného vychladlého tuku zamícháme sušené mléko, cukr a vodu. Vypracujeme těsto a vykrájíme kousky, do kterých zabalíme oloupanou mandli. Vytvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.

Čokoládový salám

200 g cukru moučka, 40 g kakaa, dvě vejce, dva sáčky piškotů, 250 g omegy, dvě lžíce rumu.
Piškoty nakrájíme na kostičky a pokapeme rumem. Utřeme vejce s cukrem a přidáme kakao. Rozpuštěný a ještě vlažný tuk spojíme s vaječnou směsí a přidáme nahrubo drcené piškoty pokapané rumem. Z těsta vytvarujeme šišku, kterou zabalíme do alobalu nebo fólie a dáme vychladit.
Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 12. 12., 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 1. 12. a 19. 1. (vždy v 8 – 12 hodin).
Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov