Mouka by měla podle mlynářů zdražit na podzim až o čtvrtinu. Citelný růst cen prý čeká podle zpracovatelů i drůbeží a nejspíš také vepřové maso, pečivo a rmoutit se budou také pivaři.
Úroda obilí, podle kterého se ceny potravin odvíjejí, byla letos překvapivě dobrá. Což o to. Podle právě zveřejněných údajů byla sklizeň ve východních Čechách zhruba o 15 procent vyšší než vloni.
Jenže na – dnes již globalizovaném – světovém trhu ceny rostou závratným tempem. A s nimi, bez ohledu na východočeské poměry, i ceny zdejší.
„U řepky olejky vzrostla výkupní cena oproti loňsku o 1200 korun za tunu na 8000. A u obilí dokonce o polovičku, z 3800 korun za tunu na 5500 korun,“ řekl Jaroslav Kopista, šéf chrudimské agrární komory.
Hlavním důvodem je vedle stoupající poptávky po potravinách v zahraničí masivní využití obilí pro výrobu lihu.
A zemědělci si mnou ruce. „Ceny se konečně dostaly na úroveň, jakou si farmáři zaslouží,“ pochvaluje si předseda Agrární komory v Hradci Králové Jindřich Fryš.
Za pár měsíců by mohla mouka stát ve východočeských obchodech místo sedmi až devět korun. A s pečivem by mohlo podražit i pivo či maso. To zase kvůli dražšímu krmnému obilí.
„Záleží na vývoji v evropských zemích. Řada masokombinátů dnes ve velkém dováží a na cenu tak má velký vliv. Vźdyť Česko už není soběstačné ani ve vepřovém,“ podotkl ředitel Masokombinátu Jičín Ladislav Adam.
U piva by mohlo být zdražení i přes zvyšující se ceny ječmene mírnější. Slad se totiž na výrobních nákladech podílí jen zhruba 14 procenty.
„Čeká se ale na velké hráče na trhu a obchodní řetězce typu Ahold, jak se k vývoji cen postaví. Vždyť sedmdesát procent lahvového piva se prodává ve velkých marketech,“ uvedl ředitel náchodského pivovaru Josef Hlavatý.
Rostoucí ceny sladovnického ječmene by se mohly projevit v cenách piva už v nejbližších týdnech. Malé východočeské pivovary ale vždy čekají na Plzeňský Prazdroj. Velké pivovary zdražují jako první.
Náchodský pivovar navíc nasmlouval slad na celý kalendářní rok, takže se ho zdražení dotkne nejdříve v lednu. A cukr do svého Primátora nepřidává.
Vyčkávají zatím i pekárny. „Zatím jsme konkrétně neřešili, zda a o kolik budeme zdražovat. Ale musím přiznat, že jsme zvažovali i tuto eventualitu,“ přisvědčila Šárka Průšková z vedení pekárny Průšek z Pardubicka.