S uvolňováním koronavirových opatření se do kanceláří vracejí lidé, kteří uplynulé dva měsíce pracovali z domova. A jak ukazují poslední průzkumy, celkem se jim práce z obýváků, ložnic či zahrad zalíbila.

Podle čerstvého průzkumu společnosti CBRE by si více než třetina lidí nadále ráda ponechala možnost home office alespoň jednou týdně. A pětině by to vyhovovalo dvakrát týdně. "Celkem 68 procentům Čechů práce z domova vyhovuje," uvedla Jana Prokopcová z CBRE.

Zleva ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a vicepremiér a ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček 18. května 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání vlády.
Bez roušek v horku či v kanceláři. Vláda pokračuje v uvolňování

Někteří pracovníci zašli ještě dál a žádají personální oddělení, aby jim podnik proplatil i spotřebovanou energii či opotřebení vlastního vybavení.

Mají na to právo? „Pro náklady vzniklé při home office žádné zákonné pravidlo není, ale zaměstnavatel by měl hradit veškeré vzniklé náklady, typicky ono opotřebení vlastního počítače, židle, stolu, vytápěné, využití podlahové plochy bytu, wi-fi připojení a podobně,“ uvedla advokátka Deloitte Legal Iva Bilinská.

InfografikaZdroj: DeníkRoli hrají osobní preference

„Náklady na služby se hradí většinou paušálně a nesmí být zahrnuty do mzdy, jelikož nejsou odměnou za vykonanou práci,“ přidává se advokát Pavel Juřička z kanceláře Taylor Wessing. Podle ředitelky spotřebitelské organizace dTest Eduardy Hekšové by si lidé měli náhradu domluvit před začátkem home office.

Odborníci pozorují, že tam, kde na práci z domova nebyli zvyklí, již zaměstnance většinou povolali zpět do kanceláří. "V oborech, kde byl home office standardem i před koronavirovou pandemií, je snaha zaměstnavatelů vrátit zaměstnance do kanceláří menší," uvedla advokátka Bilinská. U pracovníků potom obvykle jde o čistě osobní preference. "Velkou roli hraje vzdálenost bydliště od kanceláře, množství a věk dětí, a také typ práce a osobnost zaměstnance," vysvětlila.

Petr Borák u jurty
Luhačovický hoteliér: Hosty bereme jako přátele a vážíme si jejich podpory

Obecně platí, že zaměstnanec si nemůže sám určit, že bude pracovat z domova, a zároveň zaměstnavatel nemůže home office nařídit. Částečná práce z domova může podnikům přinést úspory za kanceláře a jejich vybavení, zaměstnanci zase ušetří čas ztracený dojížděním. "Nepřipravené firmy tuto vynucenou zkušenost s home office hodnotí jako katastrofu, kterou nebudou chtít zažít znova," dodal Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower Group.

Anketa Deníku: Češi v pohybu

Češi v pohybu.Zdroj: DeníkKvůli mezinárodní situaci letošní prázdniny strávíme převážně v Česku. Deník se rozhodl zjistit, jak chcete letošní dovolenou strávit právě vy a vaši blízcí. Do speciální ankety se zapojily již stovky čtenářů. Zúčastněte se také a pomozte nám zjistit, jak bude léto v Česku vypadat. Stačí do 20. května 2020 vyplnit anonymní formulář, který najdete na adrese www.cesivpohybu.cz