Slibně se rozvíjející rozjezd a narůstající klientelu utlumil před více než měsícem příkaz k uzavření stravovacích zařízení. Ledová sprcha přišla po bezmála čtyřměsíční rekonstrukci, kdy Gábina Javorská s pomocí dalších rukou připravovala bistro na otevření. „Když už jsem otevřela, a začalo se to rozbíhat a začali chodit stálí zákazníci, tak jsem po třech týdnech musela zavřít,“ popisuje nečekaný klacek pod nohy, který jejímu veganskému záměru koronavirus vystavil.

Asi dva týdny zkoušela připravovat jídla na objednávku - někdo si přišel k výdejnímu okénku k provozovně, jiným obědy rozvážela domů nebo na pracoviště. Pak se ale s ohledem na souběh okolností rozhodla, že zavře úplně. Rozhodně ale jen dočasně. „Od května bych zase chtěla začít s rozvozem a budu čekat, jestli toho 25. května budu moci otevřít alespoň zahrádku,“ věří, že druhá šance na nový začátek přijde včas.

Odběrové místo Covid-19 v náchodské nemocnici.
FOTO: Na Covid-19 vyšetří už i samoplátce

Když před měsícem přišel příkaz uzavření stravovacích zařízení měla pocit, že veškeré úsilí posledních měsíců vyjde vniveč a bude to pro veganské bistro likvidační. Teď už se zdá, že se tento scénář nenaplní. „Momentálně čekám, jak se to všechno vyvine a stále věřím tomu, že to přežiji. Doufám, že dostanu nějaký příspěvek od státu jako kompenzaci na pokrytí nezbytných nákladů. Bude to asi s odřenými ušima, ale snad to dopadne dobře,“ neztráci optimismus Gábina Javorská, která si je vědoma, že v momentálním podnikatelském vzduchoprázdnu není jediná. „Každý, kdo musí mít zavřenou provozovnu, tak netrpělivě čeká až bude moci otevřít.“

Své myšlenky už upíná k turistické sezóně, o níž si myslí, že by s ohledem na okolnosti mohla být pro tuzemsko silná. „Začne být hezky, lidé, kteří byli teď zavření doma tak budou chtít jezdit více po Čechách, což by mělo podnikatelům ve stravovacích a ubytovacích službách pomoci,“ přála by si.

Tím, jestli se naplní čerstvý vládní „rozvrh“ a opatření se budou opravdu uvolňovat, se nijak příliš nezaobírá. „Pokud se ten scénář opět třeba dramaticky změní a já další existenci bistra neustojím, tak nemá význam na to myslet. Je to věc, kterou neovlivním. Pokud by to mělo padnout, tak to padne a budu to řešit, až by to nastalo. Stále ale věřím tomu, že to dopadne dobře.“

Továrna automobilky Škoda ve Vrchlabí obnovila provoz v pondělí v 6 hodin ráno. Zaměstnanci dostali příděl roušek, pracoviště jsou vybavena dezinfekcí a zároveň všechny prostory se častěji čistí.
FOTO: Rozjezd automobilky je pozvolný, chybí jí pendleři

Jiří Řezník