O originální značku produktu se v regionu uchází deset výrobců, další se seznamují s projektem.

Iniciativu v procesu značení domácích výrobků v oblasti Orlických hor a Podorlicka podnítila Místní akční skupina (MAS) POHODA venkova. Finance na rozjezd projektu získala MAS Pohoda venkova spolu s MAS Vyhlídka z Programu obnovy venkova Královéhradeckého kraje.

„Odsouhlasili jsme konečnou verzi loga, abychom mohli zadat jeho zpracování a registraci. Máme už i konečnou verzi kritérií a zásad pro udělování a užívání té značky,“ uvedl k úterní schůzce předseda MAS Pohoda venkova a koordinátor projektu Luboš Řehák.

Od poloviny května by již měla fungovat certifikační komise. V ní budou zástupci výrobců, MAS i nezávislých organizací. V polovině června by podle Luboše Řeháka mohlo proběhnout slavnostní udělování prvních certifikátů. Žádosti o jejich udělení jsou v současnosti připraveny. První kolo jejich sběru bude do 25. května.

Zájemci naleznou kontakty například na internetových stránkách www.pohodavenkova.cz.

„Výrobce si může podat žádost pro jeden konkrétní výrobek a nebo pro jakkoliv definovanou skupinu výrobků, ale všechny musí splňovat kritéria, která uvedl v žádosti. Nemůže například uvést, že výrobky jsou tradiční, když všechny nebudou. Ale skupina může být hodně široká. Máme například na Šumavě produkty z biofarmy, kde jsou maso, vejce, mléko ,“ uvedla Iva Dyková z Regionálního environmentálního centra ČR, které značení výrobků v zemi zaštiťuje. Zatím v České republice fungují čtyři značky, a to v Krkonoších, na Šumavě, v Beskydech a v Moravském krasu. „V Krkonoších funguje zatím nejdéle. Má zde certifikát 13 výrobků. V Beskydech je jich 20, na Šumavě 7 a v Moravském krasu 6. Další regiony mají zájem. Připravili jsme projekt, kde je zahrnuto celkem patnáct regionů, které by chtěly značení zavést,“ dodala Dyková.

Zatím se v Orlických horách uchází o certifikát na deset výrobců. Další se s projektem seznamují. „Pro nás je to dobré, abychom se dostali do podvědomí lidí, že něco tady děláme,“ uvedl Jiří Kalous z pekárny v Rokytnici v Orlických horách.

 

Pavel Bednář - autor je spolupracovníkem Deníku.