VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Certifikát z Orlických hor už má pravidla

RYCHNOVSKO - Orlické hory-originální produkt. Značka, která se již brzy má stát zárukou kvality a šetrné výroby produktů místních zemědělců, řemeslníků a dalších podnikatelů. Minulý týden se opět dolaďovala pravidla.

24.4.2007
SDÍLEJ:

Orlické horyFoto: Pavel Bednář

O originální značku produktu se v regionu uchází deset výrobců, další se seznamují s projektem.

Iniciativu v procesu značení domácích výrobků v oblasti Orlických hor a Podorlicka podnítila Místní akční skupina (MAS) POHODA venkova. Finance na rozjezd projektu získala MAS Pohoda venkova spolu s MAS Vyhlídka z Programu obnovy venkova Královéhradeckého kraje.

„Odsouhlasili jsme konečnou verzi loga, abychom mohli zadat jeho zpracování a registraci. Máme už i konečnou verzi kritérií a zásad pro udělování a užívání té značky,“ uvedl k úterní schůzce předseda MAS Pohoda venkova a koordinátor projektu Luboš Řehák.

Od poloviny května by již měla fungovat certifikační komise. V ní budou zástupci výrobců, MAS i nezávislých organizací. V polovině června by podle Luboše Řeháka mohlo proběhnout slavnostní udělování prvních certifikátů. Žádosti o jejich udělení jsou v současnosti připraveny. První kolo jejich sběru bude do 25. května.

Zájemci naleznou kontakty například na internetových stránkách www.pohodavenkova.cz.

„Výrobce si může podat žádost pro jeden konkrétní výrobek a nebo pro jakkoliv definovanou skupinu výrobků, ale všechny musí splňovat kritéria, která uvedl v žádosti. Nemůže například uvést, že výrobky jsou tradiční, když všechny nebudou. Ale skupina může být hodně široká. Máme například na Šumavě produkty z biofarmy, kde jsou maso, vejce, mléko ,“ uvedla Iva Dyková z Regionálního environmentálního centra ČR, které značení výrobků v zemi zaštiťuje. Zatím v České republice fungují čtyři značky, a to v Krkonoších, na Šumavě, v Beskydech a v Moravském krasu. „V Krkonoších funguje zatím nejdéle. Má zde certifikát 13 výrobků. V Beskydech je jich 20, na Šumavě 7 a v Moravském krasu 6. Další regiony mají zájem. Připravili jsme projekt, kde je zahrnuto celkem patnáct regionů, které by chtěly značení zavést,“ dodala Dyková.

Zatím se v Orlických horách uchází o certifikát na deset výrobců. Další se s projektem seznamují. „Pro nás je to dobré, abychom se dostali do podvědomí lidí, že něco tady děláme,“ uvedl Jiří Kalous z pekárny v Rokytnici v Orlických horách.

 

Pavel Bednář - autor je spolupracovníkem Deníku.

24.4.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Životní pojištění, ilustrační foto

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Prodej vánočních psů - akce na hradeckém náměstí 28. října.
11

Místo kapra pes? Aktivisté upozorňují na krutost Vánoc

Česko zasáhne extrémně silný vítr. Meteorologové doporučují zajistit okna

Ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku bude během dnešního odpoledne zesilovat vítr. Od večera do úterního rána může místy v nárazech v nižších polohách dosahovat rychlosti kolem 90 km/h, ojediněle kolem 110 km/h, na hřebenech hor pak kolem 145 km/h.

„Lvice“ podle předpokladů, Lokomotivu postihl kolaps

Hradec Králové, Trutnov - Nejvyšší soutěž basketbalistek o víkendu pokračovala zápasy dvanáctého kola. Hradecký Sokol podle papírových předpokladů doma rozmetl ostravský tým SBŠ rozdílem devětatřiceti bodů. Trutnovská Lokomotiva dlouho směřovala k vítězství v hale mladoboleslavské Slovanky, v závěrečné čtvrtině ale nadějné vedení prohospodařila.

Pod Rýchorskou boudou se ztratil turista. Našli ho díky termokameře

Horní Maršov - Ztraceného muže, který se vydal v noci pěšky z Horního Maršova na Rýchorskou boudu, našli dobrovolní hasiči z Horného Maršova s policisty díky čerstvým stopám ve sněhu a termokameře.

Kuchaři pod vedením Jiřího Švestky připravovali dobroty pro Gastronomické dny

Královéhradecko, Pec pod Sněžkou - Dvouhodinovou degustaci o pěti chodech si v sobotu večer vychutnávali v hotelu Horizont účastníci letošních Gastronomických dnů šéfkuchaře.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT