Celý proces dozrávání vysvětlil vedoucí tohoto skladu Josef Hlubůček: „Banány k nám přijdou většinou z Ekvádoru úplně brčálově zelené a tvrdé. My je v pytlích a krabicích uzavřeme do plynotěsné komory a zahřejeme na 18 stupňů,“ vysvětlil proces Hlubůček.

Do komory se pak pustí dozrávací plyn Banarg a zhruba čtyři dny ovoce zraje. V době počítačové techniky samozřejmě pracovníci na počítačových monitorech sledují, v jakém stadiu zrání banány jsou. Pomáhají jim k tomu speciální čidla zapíchnuté do některých kusů.

Většina banánů je dovážena z Ekvádoru a Kolumbie. „Zajímavostí je, že je to jediné ovoce, které je možné v komorách pozdržet, aniž by se zkazilo. Je to výhodné hlavně pro obchodníky, kteří tak mohou s nákupem či prodejem vyčkávat na lepší cenu,“ řekl Hlubůček a dodal, že mohou udržet banán čerstvý o týden déle.

Dozrávárna banánů v Žernově vyexpeduje kamion a půl denně. Ovoce pak putuje do skladů velkých supermarketů a ty je rozváží do obchodů i v Pojizeří.