Saunové rituály prospívají zdraví, jsou více než příjemné a svou zábavnou formou jistě nadchnou i ty, kteří zatím saunování nepodlehli. A jak probíhají? „Jednoduše řečeno jde o saunování za asistence odborníka, někdy se o nich také mluví jako o divadle v sauně,“ říká Martin Pařízek, ředitel relaxačního centra Wellness Horal v Resortu Valachy, kde mají saunové rituály tradici již deset let.

Saunér při rituálu polévá horké kameny aromatickou esencí, která navodí pohodovou atmosféru. Současně se v sauně zvýší vlhkost vzduchu, který pak saunér víří pomocí ručníku či jiných pomůcek, s využitím různých „grifů“ – člověk mnohdy žasne, jak se dá žonglovat ručníkem a jaké horko tak lze „vyrobit“.

Hormonální jóga zpomaluje stárnutí, zlepšuje kvalitu vlasů, pleti i nehtů a snižuje také obvod v pase
Jste ve stresu a nevíte, jak z toho ven? Zkuste hormonální jógu

Saunér pomocí ručníků posílá horký vzduch přímo na tělo návštěvníků, což u nich násobí pocit horka a napomáhá otevírání pórů. V předních wellness centrech je rituál doprovázen i podáváním tělových peelingů. Oblíbený je například med, který v horku mění konzistenci, jeho lepivost se ztrácí, zato ale příjemně vyhlazuje a vyživuje pokožku.

Polévání horkých kamenů a mávání ručníkem se zpravidla opakuje třikrát, během té doby se teplota v sauně přehoupne přes 95 °C. Posezení na horní lavici je už pouze pro silné povahy, ale na té nejnižší je procedura stále velmi dobře snesitelná. Pocit horka dosahuje takové intenzity, až naskakuje husí kůže. Pak saunér hosty „propouští“ a ti jeho náročný fyzický výkon zpravidla odměňují uznalým potleskem.

Každý saunér má svůj vlastní způsob, jakým provádí saunový rituál:

  1. Někteří využívají ke zvýšení uměleckého dojmu kostýmy.
  2. Vhodný je i hudební doprovod.
  3. Projev některých saunérů může připomínat téměř taneční kreace.
  4. Velkou vynalézavost prokazují i při volbě produktů k potírání těla.

„U nás používáme například med, sůl, cukrovou třtinu či třeba jogurt. Velmi oblíbený je i peeling z rozemleté kávy či ovesných vloček a především náš výmysl - Valašský rituál, kdy saunér používá k polévání kamenů esenci se slivovicí, která saunu krásně provoní švestkami, a jako peeling med s jalovcem,“ dodává Martin Pařízek, ředitel relaxačních center Wellness Horal a L-Spa v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Burger z červené řepy
Burger z červené řepy

Ta nabízejí nejrůznější druhy saun, saunové rituály, exotické masáže a relaxační procedury. Saunový svět Wellness Horal pořádá i saunování dětí se saunovými rituály, které jsou velmi populární. „Vše probíhá samozřejmě při nižší teplotě a formou přizpůsobenou dětem, aby je ceremoniály co nejvíce bavily – občas je saunéři ozvláštní kostýmy a za dětmi přijde například pirát nebo karibská tanečnice,“ dodává Martin Pařízek.