Takřka 1500 účastníků tak důkladně proběhalo svahy zalesněného hradního vrchu Radyně. Pro běžce z OK99 Hradec Králové vyvrcholilo nejlepšími výsledky za několik posledních let a v barvách tohoto klubu se na nich podílel i vamberecký Dan Vandas.
O sobotním závodě štafet to ještě neplatilo, medaili získaly pouze dorostenky, které nakonec vcelku suverénně získaly rovnou zlato. Jen kousek pod stupni vítězů skončili dospělí na 4. místě a dorostenci na 5. místě. Ani ti tedy nebyli daleko od cenných kovů.
Tréninkový výpadek byl znát
Po prvních dvou úsecích Jana Bendáka a Adama Růžičky vybíhal Daniel Vandas na závěrečný úsek na třetím místě. Letošní dorostenecký mistr Evropy na klasické trati byl však od konce srpna stíhán nemocemi, domácí šampionát na klasické trati musel dokonce vynechat a nebyl tedy v optimální formě fyzicky ani psychicky. To se projevilo i na jeho výkonu, předstihl sice soupeře z Chocně, ale předběhli jej jiní tři běžci a tak nakonec putovaly všechny medaile v jeho kategorii na Moravu (1. SK Prostějov, 2. Slovan Luhačovice, 3. OK Jihlava).

Finišman měl luxusní náskok
Daniel Vandas se však dočkal hned nazítří – v mistrovství klubů. To je v orientačním běhu závodem smíšených štafet – sedmičlenných v kategoriích dorostu a dospělých, osmičlenných v kategorii oblastních výběrů žactva.
Závod trvá několik hodin – časy dorosteneckých a dospělých vítězů přesahovaly 260 minut. To je dostatečně dlouhá doba na postupné gradování živé atmosféry, která závod již od startu doprovází, se stovkami povzbuzujících závodníků, kteří již mají svůj úsek za sebou nebo něj ještě čekají a povzbuzují kamarády ze svého i jiných oddílů.
Vyhlášení vítězů je pak vpravdě bouřlivým závěrem sezóny, který tak má v zásadě i společenskou funkci. A letos si při něm mohli pořádně zakřičet i hradečtí. Všem dorostencům se závod povedl, povětšinou se jim podařilo podat výkony odpovídající jejich kvalitám, což pod tlakem takové atmosféry, přímého souboje se soupeři a zodpovědnosti za výsledek celého týmu nemusí být samozřejmé a psychika tak hraje také důležitou roli – zejména právě mezi mladšími běžci. Několikaminutová ztráta z úvodu závodu byla brzy odmazána, od třetího úseku byl tým OK99 Hradec Králové v čele a následně už jen zvyšoval náskok na další.
Finišující Dan Vandas tak měl na startu závěrečného úseku luxusní náskok 16 minut a i když po závodě přiznal značnou nervozitu, nedopustil se žádné výrazné chyby, natož takové, která by jeho pozici ohrozila.
V cílové rovince bylo při společném doběhu i dost času na to, aby byla Klára Novotná se zraněným prstem u nohy do cíle doslova donesena na rukou. Zlato tak letos bral tým v sestavě Jan Bendák, Barbora Chaloupská, Adam Růžička, Weronika Cych, Matěj Mašata, Klára Novotná a Daniel Vandas.
Závod dospělých byl dramatičtější
Na dalších pozicích byl již závod vyrovnanější a nakonec skončil stříbrem pro Lokomotivu Liberec, bronz brali běžci z OK Jihlavu. S nevděčnou bramborovou medailí za čtvrté místo se musela spokojit poměrně favorizovaná Lokomotivy Pardubice, v jejímž výběru byla dívčí část kompletně podorlická (Anna Kopecká z Kunvaldu a Eliška Kulhavá se Simonou Chládkovou ze Žamberka jsou členkami pardubického oddílu).
Závod dospělých byl o poznání dramatičtější. I v něm výběr OK99 držel kontakt s medailovými pozicemi prakticky trvale, ale při silné konkurenci dalších týmů se o výsledcích rozhodovalo až do konce. Zejména zásluhou výborných výkonů Jana Petržely na pátém a Pavla Kubáta na sedmém úseku získal nakonec stříbrné medaile (složení Petr Losman, Daniela Čepová, Jakub Kamenický, Denisa Kosová, Jan Petržela, Markéta Novotná, Pavel Kubát). Medaile z obou těchto kategorií současně získal klub OK99 naposledy v roce 2006, to ovšem bylo „pouze" stříbro pro dorost a bronz pro dospělé, lepšího výsledku dosáhl pouze v roce 1997, kdy obě kategorie vyhrál. Východočeský úspěch zkompletovalo vítězství v závodě oblastních výběrů žactva. V něm je právě východočeský výběr takřka tradičním vítězem, s postupujícím časem se však na výsledku pokaždé podílí alespoň mírně nová sestava. Letos ji tvořili Ondřej Metelka (OK99 HK), Anna Kochová (Jičín), Vít Štefan (Studenec), Zuzana Štreglová (Vrchlabí), Tereza Chrástová (Studenec), Jan Rücker (Hořice), Jana Peterová (Dobruška) a Jan Rusin (Broumov). Na hezkém pátém místě skončil druhý východočeský výběr, jehož členkou byla i Danova sestra Adélka Vandasová a rychnovští závodníci Tereza Kosová a Martin Flegl.⋌ (pk)