Mladí čeští reprezentanti vybojovali celkem pět medailí, čímž vyrovnali zisk cenných kovů z MEJ 2013 v Ostravě.

K úspěchu přispěla kadetka Zdena Blašková, nová akvizice extraligového družstva SK Dobré. Talentovaná česká hráčka ve dvouhře došla až do semifinále a společně se Slovinkou Katarinou Strazarovou skončily třetí ve čtyřhře.

Jako první vystoupili na stupně vítězů junioři (Tomáš Polanský, Jiří Martinko, Patrik Klos a Vlastimil Buben), kteří v soutěži družstev zaskočili první nasazený tým Francie, porazili silnou Belgii a teprve ve finále podlehli Itálii. Druhou stříbrnou medaili vybojoval Tomáš Polanský s Angličankou Ho Tin Tin ve smíšené čtyřhře a ziskem bronzu ve dvouhře potvrdil pozici nejlepšího českého reprezentanta.

ČESKÁ VÝPRAVA NA BRONZOVÉM STUPÍNKU

Celkem si některou z medailí ze Záhřebu odvezli hráči a hráčky devatenácti zemí. A co do jejich počtu skončila s pěti medailemi Česká republika společně s Rakouskem na pomyslném bronzovém stupínku. Více jich vybojovalo pouze Rusko (celkem 12) a Rumunsko (8).

„Jsem šťastná, protože mám svoje první medaile z mistrovství Evropy. Byl to můj cíl a podařilo se ho splnit. Smutná jsem byla jen chvilku po posledním míčku, teď už jsem moc spokojená," řekla nejúspěšnější česká kadetka, která v červencovém žebříčku hráček do 15 let je desátá na světě a čtvrtá v Evropě. Dobře ví, že začátek šampionátu nebyl úplně ideální. Výkon postupně stoupal a výsledkem byly dvě medaile.

„Byla jsem zklamaná z výsledku našeho družstva. Věřily jsme, že se popereme o medaili. Jenže ono je to těžké, když máte proti sobě například soupeřku z Ukrajiny a každý vám říká, že je až 94. na světě. To je přece ostuda s ní prohrát. Nikdo nevidí, že je skvělá, jen nemá tolik možností startovat na mezinárodních turnajích a nesbírá body. Hodně mě to mrzelo, byla jsem taky dost unavená a forma přišla až po utkání, kdy jsme se jako družstvo zachránily, já jsem si trochu odpočinula, zašla na masáž a dobře se vyspala," uvedla hráčka pro webové stránky České asociace stolního tenisu.

VELKÁ ŽIVOTNÍ ZMĚNA: STĚHOVÁNÍ A NOVÝ KLUB

Pro Blaškovou to byl poslední evropský šampionát v kategorii kadetek a už se těší na souboje v konkurenci nejlepších juniorek. „Budeme mít jiný tým, budou jiné soupeřky. Mým cílem je, abych dokázala pravidelně porážet stejně staré hráčky, a pokud porazím některou z těch starších, bude to bonus," řekla úspěšná hráčka, na kterou po prázdninách čeká významná životní změna. Stěhování a nový klub.

„Stěhování do Prahy by mi mělo pomoci. Ve středisku El Niňo budu trénovat pod dohledem trenéra Tomáše Vrňáka, se kterým se mi spolupracuje velmi dobře. Extraligovou soutěž budu hrát za SK Dobré společně se sestrou Dášou, Kristýnou Štefcovou a Danielou Rozínkovou. Moc se na tu změnu těším a obavu rozhodně nemám," uzavřela nová akvizice doberských „fialek".