Ve čtvrteční veřejné generálce na start mistrovství Evropy basketbalistek figurovala v základní pětce. Je tedy určitě šance, že v ní bude trutnovská odchovankyně Petra Záplatová i v zahajovacím utkání šampionátu s Ukrajinou.

Navíc má výhodu, že může fungovat na dvou postech - na rozehrávce a na křídle. Právě na těchto pozicích se střídala v zápase proti Chorvatsku, Češky v závěru přípravy zvítězily vysoko 75:51.

Potřebovaly jste takovou výhru v závěrečné fázi přípravy? Hlavně co se týká psychiky a sebevědomí.
Určitě. Po Slovensku jsme si řekly, že na Chorvatky musíme vlítnout hlavně na začátku. Myslím si, že jsme to splnily. Dalo nám to do hry potřebný klid a uvolnění. Mohly jsme si zkusit to, co jsme potřebovaly. Nicméně nesmíme usnout na vavřínech, chce to makat dát. To je důležité.

Na druhou stranu dá se vůbec Chorvatsko porovnávat se soupeřkami, které vás čekají v základní skupině ME? Přece jen balkánský tým se na šampionát neprobojoval.
No, možná bychom to mohly trochu porovnávat s Maďarskem. Tuším, že spolu hrály o deset bodů. Ale třeba Ukrajina se Španělskem jsou úplně někde jinde. Ukrajinky, naše první soupeřky, mají v týmu hodně střelkyň a silových hráček. Chorvatsko má teď přece jen mladý tým, nemělo tady ty nejzkušenější hráčky. Jelikož se na mistrovství nedostalo, tak se domnívám, že tam i probíhá určitá generační obměna.

Sehrává se postupně váš tým?
Ano, to rozhodně.

Nebo se vyskytují i herní prvky, ve kterých to vázne?
Samozřejmě že to v něčem ještě vázne. Hodně holek spolu třeba hraje v USK Praha, ale my ostatní jsme spolu pohromadě v podstatě nikdy nehrály v nároďácích. Takže se postupně musíme sehrávat. Na tréninku to občas dře, někdy i v zápase, ale to se prostě stává. Chyby se dělají. Ale my si z toho musíme vzít to pozitivní, hrát dál a hlavně bojovat, což je nejdůležitější.

Poprvé jste si vyzkoušely hrát na hradeckém zimním stadionu, kde vás čekají všechny zápasy ve skupině. Jak se ve Fortuna aréně cítíte?
Myslím, že je to dobré. Diváků přišlo celkem dost, byla i podpora. Všichni kolem jsou super, starají se o nás hezky. Samá pozitiva. Myslím, že to bude v pohodě a zvládneme to tu dobře.

Na všechny vaše zápasy by mělo být vyprodáno. Těšíte se? Nebude nervozita?
Je to super a hrozně se na to těšíme. Nervozita nesmí být. Tedy samozřejmě asi bude, ale taková ta zdravá. Mám fakt radost, že diváci nás přijdou podpořit. Pro nás to bude takový šestý hráč, jak se říká. A je to opravdu tak. My diváky potřebujeme za svými zády, aby nám fandili. Je to velká výhoda. Jsem ráda, že se mistrovství uskuteční tady v Čechách a můžeme hrát před českým publikem, protože si myslím, že nám to hodně pomůže.

Jak vidíte rozložení sil ve skupině? Postoupíte dál?
Nechci dávat úplně nějaké takové cíle. Budeme se snažit co nejvíc. Řekla bych, že je to hratelná skupina, ale uvidíme. Rozhodně budeme chtít hrát svoje maximum. Doufejme, že se to povede.

Favoritkami skupiny jsou asi Španělky, že?
Určitě. Španělky jsou i jedny z favoritek celého ME. To pro nás bude hodně těžký oříšek, snad se s nimi popereme co nejlíp.

Generálka na start ME očima trenéra
Ivan Beneš (Česká republika): „Částečně jsem spokojený s výsledkem. Vypadá to, že jsme vyhráli o hodně, ale musíme dál pilovat. Ještě bylo ve hře dost chyb. Těší mě nasazení, chytli jsme začátek, což se nám v předchozích zápasech nepovedlo. První poločas byl lepší, v určitých pasážích jsme dostali Chorvatky pod tlak. To už se blížilo tomu, co bychom chtěli předvádět na ME. Líbila se mi kolektivní obrana, naopak se mi nelíbilo velké množství ztrát."