Konečně se jezdci, pořadatelé i příznivci motoskijöringu dočkali. V severomoravském Horním Městě odstartovalo prvním závodem letošní Mistrovství České republiky „Orion - Shiva KTM Cup“.

Premiérového závodu se zúčastnilo všech 22 jezdců registrovaných v letošním mistrovském seriálu. Už od kvalifikačních jízd vidělo 500 přihlížejících diváků velké boje. Kvalifikaci zaslouženě ovládli Dvořáček s Čížkem, kteří získali navíc tři bonusové body do hodnocení MČR. Na jejich výkonu vůbec nebyl znát 32letý věkový rozdíl. Zatímco talentovaný Pavel Dvořáček je 18letý jezdec, jeho zkušený lyžař a už legenda našeho motoskijöringu Petr Čížek oslavil na sklonku loňského roku 50. narozeniny. Dva bonusové body získali loňští vítězové z Horního Města Mohaupt s Hotovým a jeden bod po vyrovnaných výkonech Fogl se Sabotou. Úřadující mistři bratři Šrolerové do finále postoupili ze šestého místa.

Vydařený návrat

Zahanbit se nenechali mistři ČR z roku 2007 Švorc s Drašnarem. Vůbec na nich nebyla znát dvouletá pauza, kdy nejezdili. Vítězstvím v poslední sérii postoupili do finále z pátého místa.

Na start hlavního finálového závodu se postavilo deset nejlepších dvojic. Cílem prvního kola projeli na čele Josef Mňuk s Filipem Langerem. Dařilo se zkušeným dobřanským jezdcům Švorcovi s Drašnarem. Ve druhém kole se dostali do vedení a dlouho se zdálo, že závod vyhrají. Ale ze zadních pozic doslova letěli Mohaupt s Hotovým, kteří předjížděli jednoho soupeře za druhým. V sedmém kole se objevili v čele a dokázali tak obhájit loňské prvenství. Se svým výkonem museli být spokojeni i Švorc s Drašnarem, když dokázali udržet druhé místo před Romanem Mňukem se Zdeňkem Langerem.

Pořadí: 1. Lukáš Mohaupt – Václav Hotový (Orion Racing Team, Honda 450 4T) 8:32,92, 2. Josef Švorc – Josef Drašar (Automoto Klub v AČR Dobřany, KTM 300 2T) 8:39,45, 3. Roman Mňuk – Zdeněk Langer (Mňuk Racing Team z.s., Yamaha 450 4T) 8:51,20, 4. Patrik Šroler – Miroslav Šroler (SMK Klášterec n. O. V AČR, Beta 300 2T) 8:53,61, 5. Josef Mňuk – Filip Langer (Mňuk Racing Team z. s., Yamaha 450 4T) 8:54,18, 6. Pavel Dvořáček – Petr Čížek (SMX Racing Team Rudník, KTM 350 4T) 9:05,60.

Stupně vítězů úvodního podniku letošního Mistrovství České republiky v motoskijöringu v Horním Městě.Zdroj: Miroslav Jireček

Orlický pohár

Celkem 37 dvojic nastoupilo do Orlického poháru pro nelicenční jezdce. I tam se urputně závodilo. První polovina finále byla ve znamení souboje zkušených jezdců SMK Klášterec Rousem s Nekorancem a Kavkou se Sabotou. Ale pak se obě dvojice propadly do středu jezdeckého pole. Na špici se dostali Kaller s Králem, kteří do finále postoupili až z finále „B“, a v čele se udrželi až do konce.

Pořadí: 1. Martin Kaller – Vlastimil Král (AMK Medlov, Kawasaki 450 4T) 6:39,39, 2. Jurij Popovyč – Ladislav Novotný (Hnátnice, KTM 250 2T, 6:42,71), 3. Luboš Polišenský – Pavel Douběk (Retox Racing, KTM 300 2T) 6:46,38.   (jv, dr)