Po dvou zlatých na deštenské trati ve slalomu a obřím slalomu ALENA HOUSOVÁ završila druhou část světového šampionátu v jízdě na skibobech v Rakousku druhým místem v super obřím slalomu a titulem v kombinaci.

Vzhledem ke zdravotním problémům, které vás celý týden provázely, byl zisk v pořadí třiadvacátého titulu mistryně světa zřejmě nejtěžší. Souhlasíte?
Určitě. Ještě ve středu jsem nevěděla, jestli kvůli nemoci do Rakouska vůbec pojedu. Nakonec jsem se dala zdravotně v rámci možností do pořádku a snažila se podat co nejlepší výkon.

V super obřím slalomu vám titul unikl doslova o vlas. Ke zlatu chybělo pouhých čtrnáct setin vteřiny…
Byl to krásný závod, i když ne vítězný. Druhého místa si však hodně cením a jsem s ním spokojená. Mohlo to dopadnou daleko hůř, protože na startu byly závodnice, které mě mohly porazit. Hlavně, že jsem zvítězila v kombinaci, když jsem tomu tolik obětovala. Víc jsem pro úspěch udělat nemohla. Doufám, že trenér a vedení jsou s výsledky spokojeni.

Sezonu jste završila vítězně i ve Světovém poháru, kdy jste triumfovala v závěrečném slalomu i obřím slalomu.Trochu jsem si spravila chuť a náladu, protože letošní ročník Světového poháru se mně nijak extra nepovedl. Soustředila jsem se hlavně na mistrovství světa a podle toho vše dopadlo. Pro úspěch na světovém šampionátu jsem vynechala pohárové závody v Polsku. Vždy je něco za něco. Tohoto rozhodnutí rozhodně nelituji. Celkové druhé místo ve Světovém poháru má taky svou cenu.

Letošní celkovou vítězkou Světového poháru se stala Rakušanka Lisa Zaffová. Je to velké překvapení?
Lisa patří již dlouho ke špičce a v poslední době hodně trénuje, čemuž odpovídají i výsledky. Jejímu prvenství se na rozdíl od jiných nedivím. Řadu let jezdila dobře a čekala na výsledky, které teď přišly. Na druhé straně ji však určitě usnadnilo cestu k triumfu zranění Klárky Hofmanová i fakt, že Iris Lienhardová hledá motivaci k závodění.

Sezona skončila. Co ta příští?
Nevím. Co se týká skibobů, tak teď mám v hlavě úplné prázdno. Nadcházející sezonu budu řešit až za několik měsíců. Teď má jednoznačně přednost zaměstnání.