Hned sedm českých atletů, kteří budou reprezentovat na srpnovém mistrovství světa v Londýně, se představí poslední červencovou sobotu na Velké ceně Nového Města nad Metují.

POKOŘÍ PORTERŮV ČAS?

Mezi už tradiční účastníky novoměstské Velké ceny patří český rekordman v běhu na 110m překážek Petr Svoboda, kterému letos pořadatelé sehnali opět velmi dobrou konkurenci.

Po loňské premiéře na malebném stadionu u řeky Metuje si ani letos nenechá ujít souboj s Petrem Svobodou Brazilec Joao Vitor de Oliveira. Ten navíc zlákal na novoměstský mítink i svého tréninkového parťáka Rasula Dabo z Portugalska. „Údajně cílí na rekord mítinku, který drží Američan Jeff Porter z roku 2011 časem 13,41,“ doslechl se Aleš Žďárky, ředitel Velké ceny.

Zda se Porterův rekordní čas bude skutečně měnit, můžete vidět krátce po slavnostním zahájení, jež je na programu ve 14.45 hodin.

Svou aktuální diskařskou formu bude v Novém Městě nad Metují testovat ukrajinský silák Ivan Panasyuk, jenž se rovněž pokusí posunout svůj rekordní novoměstský výkon z roku 2014, kdy svůj disk poslal do vzdálenosti 63,39 metru.

OSM METRŮ JE VÝZVOU

Jedním z největších taháků sobotního atletického mítinku bude mužská dálka, v níž se představí český rekordman Radek Juška. „Rádi bychom si do rekordní listiny v soutěži mužů zapsali výkon nad osm metrů. V loňském roce Radek Juška vylepšil starý rekord na báječných 798 centimetrů,“ věří v pokoření osmimetrové hranice Žďárský. Juška letos formu má, na květnovém mítinku v Turnově se blýskl výkonem 829 centimetrů, což je hodnota nového českého rekordu.

FORMU MÁ I GULIYEV

Tradičně skvěle bude v Novém Městě obsazena také mužská dvoustovka, na níž se představí jeden z aktuálně nejlepších sprinterů světa Ramil Guliyev z Turecka. Ten nedávno zvítězil na mítinku diamantové ligy v Paříži v závodě na 200m. Jeho osobní rekord na této trati je 19,88, stovku umí i pod magických deset vteřin (9,97). Otřese se tedy další rekord mítinku, který je v držení jamajského borce Edina Steela a má hodnotu 20,56?

(až, mr)