,,V týmových soutěžích jsme si vedli velice slušně. Ve hře však také poprvé bylo kvalifikační místo na olympijské hry v Tokiu, a i když jsme byli blízko, zatím jsme ho nezískali. V tomto ohledu bude rok 2019 abnormálně náročný. Musíme se kvalitně připravit,“ říká bez váhání Luštický, jenž dlouhá léta působí coby trenér brokařů v Dukle Hradec Králové.

Chyběly hlavně individuální medaile, že?
Přesně tak. Kluci byli třeba ve finále, ale na stupně vítězů to nedotáhli. Na mistrovství světa v Koreji byl Jakub Tomeček po kvalifikační části druhý. K zisku ,,kvota placu“ pro olympiádu by stačila čtvrtá pozice, ale nakonec skončil pátý. Je to velká škoda. Další místa se budou rozdělovat v příští sezoně na závodech Světového poháru, mistrovství světa, mistrovství Evropy a Evropských hrách. Čeká nás velmi náročná sezona.

Scházelo v Koreji i potřebné štěstí?
V duchu jsem si říkal, že finálová sestava je hratelná. Nebyly v ní top hvězdy. Ale ostatním všechno vycházelo na sto procent. Kuba si nevedl špatně, ale bohužel to nestačilo. Soupeři byli prostě lepší.

Ve funkci jste nahradil Jana Hůlu, který u reprezentace působil dlouhá léta. S jakou vizí jste přišel vy? Může vůbec kouč něco zásadního měnit, když nemá své lidi pořád na očích?
Ona to zase není tak pravda. Mám velkou výhodu, že polovina reprezentace je v Hradci Králové. S klukama se vidím denně. Soustředění a společných příprav máme poměrně dost. Na spoustě věcí pracujeme dlouhodobě a systematicky.

Zodpovědnost za výsledky je ale zásadně větší, souhlasíte?
Šel jsem do toho hlavně s pokorou. Reprezentace je výstavní skříň střeleckého svazu. Výsledky na vrcholných akcích jsou důležité pro celou naší organizaci. Konkrétně na skeetu máme velký potenciál. Jsou tu kluci v ideálním věku. Většině není ještě ani třicet let. Musíme si uvědomit, že svět nespí. Každý pracuje na maximum. My v tomto směru nesmíme zaostávat. Na olympiádu se chceme kvalifikovat v co největším počtu.

Letošní největší úspěch se zrodil na mistrovství Evropy v Loebrestdorfu, kde družstvo ve složení Slavíček, Nýdrle, Tomeček dosáhlo na titul. Ve finále získalo cenný skalp favorizované Itálie. To muselo zahřát u srdce…
Je to sportovní střelba. Nejtěžší je prodat formu ve správném okamžiku, ve správném závodě. Naši kluci umí střílet velmi dobře. Tady ukázali, že se mohou měřit s absolutní špičkou. Neměli co ztratit, protože v individuálním závodě jim to zase tolik nevyšlo.

Proč? Limituje české střelce v tomto směru menší dávka sebevědomí?
Hlava je samozřejmě důležitá. Na světových akcích rozhoduje každá chyba. Velkou roli hrají zkušenosti. Na téhle úrovni jsou už závodníci dostatečně vyzrálí, jde spíše o momentální rozpoložení a formu.

V Dukle a reprezentaci to na skeetu nyní táhnou Miloš Slavíček s Tomášem Nýdrlem. Do kategorie dospělých od nové sezony vstoupí další talentovaný střelec Jaroslav Lang. Řada odborníků v něm vidí obrovský potenciál. Co vy?
Jarda od začátku převyšoval své vrstevníky reakcí a rychlostí, což jsou u brokové střelby poměrně zásadní schopnosti. Je ohromně cílevědomý, ctižádostivý a hlavně pečlivý. Letos mu mezi juniory chybělo malinko štěstí, vždycky skončil těsně pod pódiem. Jeho výsledky v posledních dvou letech byly srovnatelné se seniorskými výkony. Moc si od něho slibujeme.

Lze vůbec po přechodu do seniorské kategorie ihned vyniknout?
Konkrétně u Jardy to možné je. Oproti svým předchůdcům je nastřílenými objemy jinde. Jak ho znám, půjde do toho od začátku sezony naplno. Každopádně může mile překvapit. Nemá totiž absolutně co ztratit.

Junior Jaroslav Lang zářil na Světovém poháru německém v Suhlu.
Lang a střelecká hvězda? Má k tomu předpoklady