Dostat se do elitní desítky, to byl Tůmův cíl před odjezdem na Rallye Dakar 2020. Český čtyřkolkář to dokázal. V závěrečné zkrácené etapě dojel jedenáctý a v konečném pořadí mu patří 9. místo.

„Cíl je splněn a já jsem opravdu šťastný. Ráno jsem měl trochu trému, ale už se bohudík nic nestalo. Sen se proměnil v realitu. Jsem v takové euforii, že ani necítím únavu a bolest,“ radoval se Tůma po dokončení slavné motoristické soutěže.

Při premiéře Dakaru v Saúdské Arábii se musel vypořádat s řadou problémů. V první polovině soutěže čelil neuvěřitelnému množství defektů. Pětkrát mu praskla pneumatika, musel vyměnit motor. Nejvíc ho však zbrzdily problémy s převodovkou a spojkou. „I přes ty všechny trable, které jsem ze začátku měl, jsem stále věřil, že to dokážu. Pořád mě ta moje touha hnala do cíle," řekl Tůma.

Fotbalová FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA: FK Pardubice - MFK Chrudim.
Každý tam chce být, vzpomíná Solil na finále McDonald's Cupu

Českokrumlovský rodák dokončil i třetí Dakar, do něhož nastoupil. Jako nováček byl v roce 2017 dvanáctý, o rok později patnáctý. Po roční pauze je z toho devátá příčka v kategorii čtyřkolek.

„Na písčitých pláních, kde to jelo rychleji, jsem konkuroval i těm nejlepším. Pomohla mi dobrá orientace. Prakticky jsem ani jednou nějak výrazně zabloudil. V dunách jsem trochu ztrácel, ale oni prostě mají v takových podmínkách daleko víc natrénováno a to je hrozně znát,“ popsal Tůma, jehož druhé místo v desáté etapě bylo nejlepším českým výsledkem na letošním Dakaru.

Spokojený s výsledkem je i tým Barth Racing. „Zdenda jel úžasně, jsme z něho nadšení. Těžil hlavně z perfektní navigace. Kdyby neměl na začátku tolik smůly, mohl bojovat i o medailová umístění,“ uvedl šéf týmu Michal Burkoň.

Jaké bylo závodění na Arabském poloostrově? „Když to srovnám s Jižní Amerikou, tak tady v Saúdské Arábii mi to přišlo lepší. Je zde tolik prostoru. Tahle země má pro Dakar velký potenciál. I když ten první týden byl šílený, co se dělo. Ale to byl pech, s tím člověk nic neudělá," dodal Tůma.

Hokejová extraliga - 37. kolo: Pardubice - Třinec
Wolski srazil i Dynamo. Pardubice podlehly Ocelářům