Česká rekordmanka v půlmaratonu a bronzová žena z mistrovství Evropy 2018 v maratonu přiznala Deníku, že platí za jídelníčkového rebela. „Nějak moc nic neřeším,“ překvapila hned prvními čtyřmi slovy a v těch zbylých byla i konkrétnější.

„Pečený hermelín, párek v rohlíku nebo na ohni, pizza, těstoviny se sýrovou omáčkou, ale třeba i lasagne a svíčková, to vše si občas ráda dám,“ doplňuje záhy.

Když štíhlou atletku, účastnici jedné letní a tří zimních olympijských her potkáte, asi byste nevěřili, jaké chutě dokáže mít. Vůbec nejradši prý má pečivo.

Přesto i ona v otázce stravování využívá rad profíka. „Je to tak. Mám odborníka na výživu, který je super, na druhou stranu ale platí, že si občas dopřeji naprosto cokoliv,“ povídá také trutnovská rodačka, která rychle doplňuje: „V mládí to se mnou bylo horší. Jedla jsem hodně smažených, ale i průmyslově zpracovaných potravin, obzvlášť sladkostí. Od trenérůi doktorů jsem pak často slýchávala, že jsme tlustá a že s tím mám začít něco dělat. Na druhou stranu mi nikdo moc neřekl, jak.“

Když Evě dáte otázku, zda do dvouhodinových závodů nastupuje s prázdným žaludkem, zasměje se. „Já a předzávodní strava? Maratony běhám na lívance s nutellou. Kratší závody zase na housku s máslem a marmeládou. Víte, moje trávení, to je kapitola sama pro sebe,“ usmívá se.

Člověka napadne, že před závodní činností přijde vhod třeba banán nebo jiný druh ovoce. A jak je to u naší nejúspěšnější vytrvalkyně?

„Ano, ideální banán, nejlépe smíchat s jogurtem či vločkama. Jednou na dovolené jsem si ale dala tři utopence a pak si šla zaběhnout závod,“ dokáže Eva Vrabcová Nývltová pobavit.

Momentálně si užívá mateřskou dovolenou a stravovací zvyky jsou zase odlišné.

„Teď je moje strava bohatá hlavně na zeleninu a ovoce. Zeleninu mám opravdu ke každému jídlu a ovoce zejména k snídani a svačině. Po porodu miluji hlavně tvaroh a den si neumím představit bez kousku čokolády,“ říká na závěr úspěšná sportovkyně, kterou jistě už brzy uvidíme znovu na startu těch nejprestižnějších běžeckých závodů.