Vzhledem k tomu, že v celostátní 1. lize žen již třetím rokem probíhá reorganizace, když ze soutěže jsou postupně vytlačovány B-týmy, naskytla se pro doberský tým díky umístění v ligovém ročníku 2015/2016 možnost přihlásit se do vyšší soutěže, neboť rezerva Jičína nemohla díky legislativě postoupit a celek Orlicko/Třebovska tuto možnost odmítl.


VYUŽITÁ ŠANCE
„Po obdržení informace o možnosti postupu proběhlo několik jednání v rámci vedení klubu, ale i s představiteli České florbalové unie, neboť náš celek během sezóny neměl postupové ambice a tak bylo zapotřebí získat co nejvíce informací k možné účasti v 1. lize žen. Tou nejzásadnější bylo, že tým hrající 1. ligu žen musí mít bezpodmínečně tým juniorek či dorostenek. K tomu by měl mít ještě druhý mládežnický tým, jehož absence by se ale dala vykoupit finanční kompenzací.
S těmito informacemi byly kromě vedení klubu seznámeny i hráčky, které na svém setkání projednaly účast ve vyšší soutěži a to zejména s ohledem na větší časovou, finanční a organizační zátěž, neboť 1. liga má zcela jiný systém, než na jaký byly hráčky doposud zvyklé z regionální soutěže – během hracího víkendu tým odehraje dva soutěžní zápasy, které budou rozloženy do dvou dnů. Po zvážení všech pro a proti se hráčky dohodly, že tuto možnost využijí, neboť takováto šance může přijít třeba jen jednou za život.
Důvodem byla rovněž potřeba změny, když během 7 let v regionální soutěži došlo k opotřebení týmu a částečné ztrátě motivace, neboť děvčata se neustále potkávala s takřka stejnými soupeřkami, přičemž se od nich zejména v posledních letech většinou očekávala samá vítězství. To se nyní otočí, neboť doberský celek bude v 1. lize v docela opačné roli a navíc se podívá po různých koutech naší republiky, kde narazí na zcela nové soupeřky, což by mělo přinést úplně novou motivaci," sdělil Tomáš Vidlák, předseda FBC Dobré a pokračoval: „Po odsouhlasení postupu tak zbývalo to nejdůležitější – dát dohromady dívčí mládežnické týmy. Vzhledem k tomu, že náš klub úzce spolupracuje s místní základní školou, která společně s okolními školami (Deštné v Orlických horách, Skuhrov nad Bělou, Rokytnice v Orlických horách) pořádá Školní florbalovou miniligu, byla v tomto ohledu naše situace trochu jednodušší, neboť jsme věděli, na koho se obrátit. Celkem rychle se tak dal dohromady velmi nadějný a perspektivní tým dorostenek, který krátce před uzávěrkou soutěží doplnilo družstvo elévek. Nutno dodat, že o přihlášení mládežnických týmů do soutěží se v klubu uvažovalo již v předchozích letech, ovšem doposud jsme se k tomuto kroku neodvážili a tak až podmínky postupu do 1. ligy žen toto rozhodování urychlily, za což jsme nesmírně rádi."


ČTYŘI DRUŽSTVA
V soutěžním ročníku 2016/2017 tak doberský klub vyšle do soutěží celkem čtyři celky. Ženy budou nastupovat v celostátní 1. lize žen, kde doplní mj. své kolegyně z Dobrušky, Jaroměře, Hradce Králové či Vysokého Mýta. Jejich cílem je soutěž si náležitě užít, neboť 1. liga je kvalitativně úplně jinde, než regionální soutěž a ve všech zápasech bude tým outsiderem.


SÁZKA NA ODCHOVANCE
„Bývá zvykem, že při postupu dochází k posílení kádru, ovšem touto cestou náš klub jít nechce, neboť hodláme i nadále sázet na místní hráčky a hráčky z nejbližšího okolí. Dorostenky budou premiérově nastupovat v regionální lize dorostenek, kde budou sbírat cenné zkušenosti, aby mohly v dohledné době doplnit kádr týmu žen. Elévky budou hrát svoji ligu, přičemž pouze ony budou moci nastupovat k domácím zápasům na hřišti v Dobrém. Ženskou složku doplní tým mužů, který si bude chtít napravit reputaci v novém ročníku Florbalové ligy amatérů v Předměřicích nad Labem. V nové sezóně tak na nás na všechny čeká spousta práce, na kterou se ale již nyní nesmírně těšíme a věříme, že na jejím konci ji budeme moci hodnotit jako úspěšnou," uzavřel Tomáš Vidlák. (dr, tv)