Skoro to vypadalo, že se vám po tréninku nechtělo z palubovky. To vás tak bavil a jste tak natěšený na zápas s Ruskem?
Ne to jen máme ještě nějaké rituály, takže to nebylo jiné než kdy jindy. Samozřejmě ta natěšenost tam je velká. Důležité je ale také odpočívat a nenechat se příliš do toho utkání vtáhnout. Někdy je to kontraproduktivní. Takže pojdeme na hotel, podíváme se na video a budeme odpočívat.

Z NBA jste zvyklý na velké arény. Jak se vám hraje v té pardubické?
Pardubická aréna je specifická tím, že je to hokejová hala. Ty haly v Americe vypadají trochu jinak. Jsem zvědavý, jak to bude vypadat při zápase, protože je tady velký prostor mezi palubovkou a diváky.

Kvalifikace o MSČESKO vs. RUSKO
čtvrtek 13. září od 18 hodin
hraje se v Pardubicích

Když sáhnete do paměti, tak zjistíte, že s USK Praha jste v pardubické aréně nevyhrál ani jedno utkání. Naopak s reprezentací a Sevillou jste tady uspěl. Takže zůstanete na vítězné vlně?
To bych si přál. Ale budete velmi náročný zápas. Na druhou stranu jsme teď hráli na turnaji dobře. Věřím, že tu dobrou hru proměníme ve vítězné utkání. A já na té vlně budu pokračovat.

Jak se vám dařilo na trénincích střelecky?
Bylo to nahoru dolů. Ale to není pro zápas důležité. Rozhodne něco úplně jiného: jak si budeme půjčovat míč, jak budeme proměňovat volné střely. Hodně to bude o přebírání a jak si vypracovat střelecké pozice.

Kvůli NBA jste musel zapracovat na střelbě. Takže se od vás očekává hodně bodů.
Já nejsem úplně skórer. Jsem hráč, který dává týmu to, co je nezbytné pro vítězství. Cítím se lépe v roli organizátora a někoho, kdo tvoří hru pro ostatní. Aby vedle mě vynikali ostatní hráči. Nicméně chápu očekávání, že v takto důležitém utkání to budu brát více na sebe.

Basketbalista Ondřej Balvín.
Máme velkou sílu. Musíme ji ukázat na hřišti!

Teď ke spolupráci s Janem Veselým. Na turnaji v Hamburku to vypadalo, že spolu můžete hrát poslepu. Je to jako jízda na kole, která se nezapomíná?
Už spolu hrajeme tak dlouho, že si na sebe vždy rychle zvykneme. Honza se za ty dva roky, co jsme spolu nehráli, hodně herně posunul. Basketbalově vyzrál. Ale já tam pořád vidím ty dva kluky, kteří spolu lítali od šestnácti po palubovkách a házeli si míče na smeč. Oba jsme vyzráli v tom, že se snažíme otevírat prostor ostatní kluky. Protože se na nás ty obrany více zaměřují.

Vás na sto procent bude bránit Kurbanov. Už jste se s ním setkal na palubovkách?
Pamatuji, že jsem proti němu hrával s Barcelonou. Mám pocit, že mě dost bránil. Hráči CSKA dost přebírali s Kurbanovem pick and rolly, aby on bránil pivoty. On je skvělý obránce nejdůležitější článek pro ruský tým. Takový x faktor, který rozhoduje. Jasně, můžeme mluvit o Shvedovi, ale Kurbanov spojuje obranu s útokem. A směrem dopředu je taky chytrý.

Ilustrační foto
Nebojím se říct, že s Ruskem se jedná o zápas dvacetiletí!

Na tréninku logicky zela aréna prázdnotou. Proti Rusku to bude jiná káva. Troufnete si odhadnout počet diváků?
Podle mého padne rekord, který je 6500. Doufám, že přijde co nejvíce lidí a také, že budou hodně slyšet. U nás jsme zvyklí, že se musí dařit, aby se začalo chytat hlediště. Se všemi lidmi, se kterými jsem komunikoval, jsou na to utkání také natěšeni. Věřím, že je nezklameme a odvedeme dobrý výkon.

Takže pro českého diváka je nutné dobře začít?
Co si pamatuji ze zápasů doma v Česku, tak to většinou tak bývá. Doufám, že i když se nám to nepodaří, že jsme dost zkušený tým na to, abychom stav utkání otočili. Snad nás podrží i diváci, i když nám to v utkání nepůjde.

Necítíte zvýšený tlak na národní tým, když je v tak nabité sestavě a fanoušci si myslí, že jasně vyhrajeme?
Určitě se s tím setkáváme a musím říct, že je to hloupost. Rusko je velice silný tým. Nejdůležitější je si ten tlak nepřipouštět. Já osobně mám takové zkušenosti, že je lepší o tom nepřemýšlet. Musíme se soustředit jenom na svůj výkon a snažit se nevnímat okolí.