Poprvé se hraje v rekonstruovaném Pelclově divadle, které nabídlo dosud nevídané prostředí prostředí na českých OPEN turnajích.

Festival předčí soudobé turnaje v mnoha směrech. Šachisté mají u partie dostatek místa, pěkné jmenovky na stolech, v mezinárodních partiích vlaječky, prvních 16 partií se hraje na zbrusu nových českých klubovkách, ostatní na jednotných „stauntonkách“ zapůjčených pořadatelem CZECH OPEN z Pardubic. U klubovek jsou DGT 2010 a 2000. První šachovnice je přenášena on-line na internet, v sále je promítána dataprojektorem na plátno.

Výrazně se podařilo zkvalitnit i tým organizátorů. O počítače se stará Petr Čechura, zápisy partií mají na starosti Martina Marečková a sekunduje ji dobře Pavel Horníček. Na sále jsou dosud bezchybní rozhodčí a pořadatelé Jan Horníček a Leoš Macek. Prezentaci zvládla opět velmi dobře připravená Petra Tuzarová, jíž asistovala Jarmila Zemanová. Vše jistí ze zálohy pořadatel Konrád Ševčík.

„Já v rolích ředitele festivalu a hlavního rozhodčího nemusím řešit prakticky nic a jsem rád, že jsem obklopen tak šikovnými lidmi,“ poznamenal Jiří Daniel. „Nasazení probíhá hladce, bez nervozity, od druhého kola je na našich stránkách přibližně prvních 10 partií z každé kategorie z obou kol. Od středy byl k dispozici už i tištěný bulletin,“ pokračoval ředitel turnaje.

A jak se vede favoritům?

Dorostenci - přípravka - hráči nad 50 let: V čele prozatimního pořadí turnaje po třech kolech je hráč rychnovské Pandy Josef Novotný s plným bodovým ziskem. Se ztrátou půl bodu ho stíhá vítěz bleskového turnaje Jiří Hájek, jenž má stejný počet bodů jako další čtyři pronásledovatelé.

Mistrovství ČR nad 60 let: Po třech odehraných partiích je na první pozici Milan Snorek (SK AD Jičín), když žádnému ze soupeřů neodevzdal ani půl bodu. Za ním je Rudolf Mesiarik (Rychnov n. Kn.) s půlbodovou ztrátou a s pelotonem dalších deseti hráčů (všichni 2,5 b.), kteří určitě nebudou chtít nechat Milana Snorka v úniku příliš dlouho.

Veteráni nad 70 let: Nejstarší kategorii doposud vládne po třech odehraných kolech Miloslav Jacek (Sokol Mladá Boleslav), jenž už ztratil půlbod za jednu remízu. V první pětici jsou ještě tři Češi a Polák Laskiewicz.

„Není bez zajímavosti, že tento Polák je trenér, který s týmem Wroclawi vyhrál dvakrát známý turnaj v Zaječicích, a to ještě později, než jsem dvakrát za sebou vyhrál s týmem Rychnova v roli trenéra mistrovství České republiky žákovských družstev na stejném místě já. Otec legendárních Zaječic, exmistr republiky hráčů nad 60 let, Jaroslav Hájek, vyhrál se svým týmem MČR žáků v roli trenéra také, ale mnohem dřív. No vidíte, nakonec se všichni sejdeme, v Rychnově,“ poznamenal manažer rychnovského klání Jiří Daniel.

Ve středu se v rámci šachového festivalu uskutečnil bleskový turnaj. Tvrdé boje svedlo proti sobě 48 šachistů. Hrálo se švýcarským systémem na 9 partií.

Konečný výsledek: 1. Jiří Hájek (Sokol Zaječice) 7,5 bodu, 2. Jan Uhmann (SK Hustopeče) 6,5, 3. Laszlo Lengyel (Maďarsko) 6,5, 4. Petr Ludwig (Slavoj Bruntál) 6,5, 5. Jan Pise (SK Loko Brno) 6,5, 6. Josef Petlák (Znojmo) 6,5, 7. Jiří Daniel (Rychnov n. Kn.) 6, 8. Zdeněk Joukl (Kladno) 6, 9. Milan Milian (Slavoj Bruntál) 6, 10. Jaroslav Binder (SK 64 Brno) 5,5.

Ve středu začal také Open Orlické hory, v jehož čele se po dvou odehraných kolech usadilo trio Miroslav Pavlíček, Adam Ježek a Tomáš Zahradník se stoprocentním ziskem bodů.

(jd, han)