Čas plynul, Michal Krčmář dělal všechno, co mu trenéři řekli. A uspěl. „Slzy mi tekly celé odpoledne,“ uvedla den po jeho úspěšném závodu s úsměvem na tváři Jaroslava Havlová, jedna z jeho prvních trenérek v Letohradu. „Byla jsem z toho dlouho naměkko. Strašně jsem to Michalovi přála. Věděla jsem, že to musí jednou takhle pěkně dopadnout, a cinknout,“ dodala šťastná trenérka.

Zavzpomínala také na to, když jako malý kuk Krčmář přišel do Letohradu. „On přišel s tím, že chce být jako jeho tatínek závodník, že chce dělat biatlon,“ citovala doslova jeho první slova Jaroslava Havlová, když se žák osmé třídy ocitl v letohradském biatlonovém areálu.

Během rozhovoru po heroickém výkonu nechtěl jmenovat všechny, kteří za jeho úspěchem stojí, ale zcela jistě by slova díků letěla právě směrem do Letohradu k „Jarče“ Havlové. „On měl hned od začátku jasno, měl předsevzetí do života,“ řekla s velkou vážností.

Rozhodl se správně.

Věděl, co chce, šel si zatím a dnes může být příkladem pro další generace.

Jak to bylo v jeho začátcích? „Když k nám dorazilz Vrchlabí, tak dobře běhal, ale střílet se u nás teprve učil. Původně trénoval jen s běžci na lyžích. Přišel k nám po vzoru svého otce, jenž u nás na začátku své kariéry trénoval,“ vzpomíná Havlová na jeho první kroky.

Jejich přátelství trvá dodnes. Ihned po závodě poslala Jaroslava Havlová svému bývalému svěřenci textovou zprávu.

„Jakmile jsem se to dozvěděla, hned jsem psala. Měli jsme svoje závody, takže když jsem se poté večer podívala na záznam, tak jsem mu psala ještě jednou, protože samozřejmě jsem znovu slzela a věděla, že tohle byl jeho cíl, že dokázal, co skutečně moc chtěl,“ vyjádřila své pocity k Michalu Krčmářovi.

„Když komentátoři povídali jeho příběh, mohu říci, že tak to opravdu bylo. Michal je ohromně kamarádský, všichni ho mají rádi. Jde si za svým cílem, ale na druhou stránku nejde přes mrtvoly. Podřizuje tomu svůj život,“ doplňuje Havlová a rozpovídala se i o jeho přívětivé stránce.

„Když za ním přijdete a chcete pomoci, tak vás nikdy neodmítne. Nikdy vás nepošle pryč, že by neměl čas. Je to neskutečně hodný kluk,“ dodala s chvěním v hlase letohradská trenérka.

Ve fandění bude pokračovat i nadále a věří, že letohradští biatlonisté neřekli poslední slovo.

Medailová ceremonie - Veronika Vítková brala bronz
Biatlonová pohádka z Koreje. Krčmář a Vítková s medailí!

Jak si vedli východočeští sportovci na olympijských hrách v Pchjongčchangu

Veronika Vítková - Ve stíhacím závodu biatlonistek (10 km) dojela na 7. místě.
Rvala se. Bojovala se soupeřkami i s vlezlým mrazem. I přes velkou snahu ale bronzovou příčku ze sprintu neuhájila, dojela sedmá. Přesto je umístění v desítce úspěch.

Nikola Zdráhalová - V závodě rychlobruslařek na 1500 m dojela na 11. místě.
Jednadvacetiletá závodnice ze Dvora Králové mile překvapuje sebe i experty. Po 15. místě v závodě na tři kilometry si na poloviční trati polepšila o čtyři příčky.

Michal Krčmář - Ve stíhacím závodu biatlonistů (12,5 km) dojel na 30. místě.
Další senzaci nezpůsobil. Fantastickou stříbrnou pozici ze sprintu ztratil, sedm chyb na střelnici je moc. Rodák z Vrchlabí skončil na konci třetí desítky.

Ondřej Moravec - Ve stíhacím závodu biatlonistů (12,5 km) dojel na 51. místě.
Na korejských tratích se zatím hledá. Letohradský borec včera hned osmkrát minul terč a z 29. příčky po sprintu se propadl hluboko do pole poražených.