Detektivka se zápletkou do poslední vteřiny. Utkání ve vyprodané aréně dopadlo ve všech ohledech na výbornou. Český motor Tomáš Satoranský si mohl oddychnout. V neděli od 20 hodin čeká národní tým mise v Bosně a Hercegovině.

A prý že nejste skórer. Dal jste šestnáct bodů jako hvězdný Šved. Jste rád, že pro zápas s Ruskem jste se sekl v předpovědi?
Ani teď mi to moc nepadalo. Ke konci jsem neproměnil dvě volné střely. Nenechal jsem se tím rozptýlit a věřil si dál. Protože v tomhle týmu to musím brát na sebe. Ale pořád se za skórera nepovažuji. Hlavně chci dělat lepšími hráče kolem sebe.

Dvakrát jste minul, ovšem pak zařídil vítězný koš. Po přesné střele z nájezdu z delší vzdálenosti. To se často nevidí, je to vaše zbraň?
Na tuhle střelu si hodně věřím, ale nepadala mi jak na turnaji v Hamburku, tak v trénincích. Ale nepřestal jsem si na ni věřit a věděl jsem, že to je jedna z možností, kterou lze v posledním útoku využít.

Úplně poslední ale měl soupeř. Pět vteřin je v basketbalu dlouhá doba. Co jste si říkal?
Že vedení udržíme. Skvěle jsme je ubránili a donutili je k těžké střele. Bylo jasné, že si ji vezme Šved, který je schopný tyhle střely dávat.

Sborná si před závěrečnou akcí vybrala time out. Jakou taktiku jste si stanovili?
Zdůrazňoval jsem, že nesmíme dopustit trojku. Říkal jsem, abychom zbytečně nevypomáhali a nenechali jim volnou střelu, když by najížděli. Hrát jeden na jednoho a mít se Švedem ruce nahoře. Blake to splnil.

Přesto pokus Šveda letěl na koš. Nezastavil se vám dech?
Když letěla, tak to byly nervy. Já byl přesně pod košem a z mého postavení to vypadalo, že míč do něj jde. Hodně jsem se modlil. Naštěstí nedal.

Ve třetí části jste ale spadli do devítibodové díry. Jak to, že jste se z ní rychle vyhrabali?
Na rozdíl od minulých let jsme nezazmatkovali. Hráli dál solidně v obraně a proměnili volné střely. A hlavně jsme si věřili. Ukázalo se, že máme zkušený tým. Nesmím zapomenout na to, že nám pomohli fanoušci.

Právě v době, kdy jste se propadli do deficitu, zaznělo halou, že padl divácký rekord (8438). A ti pak spustili šílenství. Zaregistroval jste to?
Jo. A přiznávám, že mě fanoušci překvapili. Dříve to bylo, že povzbuzovali jenom, když se vedlo. Fakt byli skvělí. Na takovéto návštěvy nejsme v Česku zvyklí. Pro mě to byl nejlepší zápas, co jsem doma hrál. Doufám, že to bude mít jen pozitivní vliv na český basketbal, že mu lidi začnou mnohem víc fandit.

Mistrovství světa se přiblížilo. Stačí vyhrát v Sarajevu?
Uvidíme. Teď si můžeme oddychnout a připravit se na Bosnu. Tam hrát klidněji. I když… Také očekávám bouřlivou atmosféru. Akorát dost nepřátelská (úsměv).

Basketbalové utkání kvalifikace na mistrovství světa 2019 mezi Českou republikou (v bílém) a Ruskem (v červeném) v pardubické ČSOB Pojišťovna areně.
Pardubický kotel uškvařil Rusy!