Na předvánoční čas nemohl los Ženské basketbalové ligy připravit lepší scénář. V posledním zápase kalendářního roku 2017 se proti sobě v sobotu postaví východočeské rivalky z Trutnova a Hradce Králové.

Zatímco hostující Lvice i letos patří do horních pater tabulky, Lokomotiva znovu okupuje příčky na hraně postupu do play off. V poslední době se navíc svěřenkyním trenéra Kapitulčina herně ani výsledkově nedaří a úspěch v derby by pro ně znamenal velkou vzpruhu. Očekávat se ale trutnovská výhra moc nedá. Už první vzájemné měření sil v sezoně dopadlo jasně pro Hradec. Ten doma vyhrál rozdílem třiadvaceti bodů. Teď navíc podkrkonošskému celku bude chybět řada hráček.

„V posledním zápase roku ze sebe budeme chtít vydat zbytek fyzických i psychických sil, které nám ještě s ohledem na naše zdravotní problémy zbyly. Do zápasu půjdeme výrazně počtově oslabeni a některé opory nadále hrají se sebezapřením. Ale jde o poslední utkání roku, a tak na hřišti necháme vše a popereme se o co nejlepší výsledek, kterým bychom chtěli potěšit naše věrné fanoušky,“ sdělil Deníku před dnešním utkání šéf trutnovské lavičky Petr Kapitulčin.

Lvice úlohu velkého favorita přijímají. Zároveň si však uvědomují, že nesmí ani na okamžik nic podcenit. Jedině tak mohou dokráčet k poklidnému vítězství. O kvalitnějším kádru v jejich prospěch není pochyb, také forma z posledních týdnů by měla hrát pro celek z krajské metropole.

Svěřenkyně trenérky Romany Ptáčkové v týdnu zápasově „potrénovaly“. V rámci utkání 3. kola Českého poháru v pražské hale Královka smetly domácí rezervu USK 109:51. Jen pro úplnost, v další fázi narazí na pražskou Slavii.

Co může derby rozhodnout
1. KVALITA. Výkonnost a síla kádru „lvic“ je o poznání na vyšší úrovni.

2. DOMÁCÍ PROSTŘEDÍ. Hráčky trutnovské Lokomotivy nechají na palubovce duši. Za podpory svých skvělých fanoušků budou bojovat na 110 procent.

3. PODCENĚNÍ. Favorit je daný, outsiderovi se v těchto zápasech hraje o poznání lépe. Nezměrná bojovnost může smazat výkonnostní rozdíly.

4. VSTUP DO ZÁPASU. Úvod zajisté naznačí, jak se bude derby dále vyvíjet.

5. BILANCE Z POSLEDNÍ DOBY. Hradec většinu předešlých zápasů vyhrál.