Že uspěje favorit, to se čekalo. Ale že bude už po první části skoro jasno, jak derby dopadne, to čekal asi málokdo. Pardubická Beksa duel 5. kola Kooperativa NBL basketbalistů na půdě sousedního Hradce ovládla s naprostým přehledem o jednadvacet bodů (89:68).

Rozhodla první část

Hned úvodní čtvrtina zaplněné hale ukázala, jak že se derby bude dál vyvíjet. Perníkáři vedli 26:12. „Bylo klíčové, že jsme si vytvořili hned v úvodu náskok. A důležité také bylo, že jsme se pak nikdy nedostali do stavu, že by se na nás Hradečtí nějak extra dotáhli,“ má jasno pardubický hráč Viktor Půlpán.

„Bohužel jsme si nechali utéct začátek, což rozhodlo celé utkání,“ uvědomuje si hradecký basketbalista Tomáš Mahler. „Soupeř se tím uklidnil a pak hru v podstatě kontroloval. Ve druhé půli jsme se sice zlepšili, ale na tak zkušený tým jsme neměli. Pardubice ukázaly sílu,“ ví kouč Královských sokolů Lubomír Peterka, jehož celek se v týdnu potýkal s marodkou. „Trénovali jsme v sedmi, hráli v devíti. Navíc Petr Andres vstal z postele a Dominik Heinzl hrál s výronem v kotníku,“ dodává hradecký lodivod.

Které další aspekty rozhodovaly? „Pomohla nám kvalitní týmová obrana. V útoku jsme si dobře půjčovali míč a dali spoustu jednoduchých košů, čímž jsme se dostali do pohody. Nevymýšleli jsme složitosti, hráli jednoduše a hlavně neztráceli míče,“ vyjmenovává Půlpán. „Měli jsme výpadky v obraně a ztráty. Soupeř měl hodně volných střel. Lepší byl i na doskoku,“ doplňuje Mahler.

Basketbalová Kooperativa NBL: Kingspan Královští sokoli Hradec Králové - BK JIP Pardubice.
FOTO, VIDEO: Beksa dominovala, Hradec dál čeká na výhru