Růžky nahradily rohy

Zlatá neděle. Polabinští šachisté si v létě připravili vánoční čas. Na prvním ostře sledovaném turnaji tohoto Mezinárodního festivalu šachu a her rozbalili ten nejcennější dárek. Po pět dějství sedmikolového turnaje s názvem Český lev Kolešovice Open působili nenápadně, nicméně růžky už vystrkovali. Zařadili se po bok adeptů na medaili. V šesté rundě už těmi rohy pořádně trkly. Ba co víc, největšího favorita na ně nabrali. Nasazenou jedničku, kterou byla pro letošek Moravská Slavia Brno A zdolali 2,5:1. Favoritu nepomohli ani tři velmistři. Zápas rozhodl Michal Novotný, jenž po výtečném výkonu porazil zkušeného Pavla Blatného. V tu chvíli se Polabiny vyhouply do čela s jednobodovým náskokem před osmičkou honících psů.

O celkové prvenství se usilovalo na první šachovnici mezi pardubickým týmem a Yamalem 1. Domácí překvapili hosty z Ruska nasazením své jedničky. Do hry šel renomovaný velmistr Jan Votava. Ukázalo se, že šlo o skvělý tah, jelikož hráči na ostatních šachovnicích remizovali a Votava porazil Pavla Potapova.

Překvapiví medailisté

Jinak bylo závěrečné kolo plné překvapení. Moravská Slavia Brno A nenavázala na výkony z úvodních pěti kol a podlehla TJ Pankrác. Za zmínku stojí excelentní výkon brněnského velmistra Tomáše Poláka z Moravské Slavie Brno A, který se stal s výsledkem 6,5 získaných bodů ze sedmi kol nejlepším hráčem turnaje. Patnáctá nasazená TJ Sparta Kutná Hora remizovala s obhájcem titulu ŠK Zikuda Turnov A, čímž ho připravila o šanci na medaili.

Na nejvyšší stupínek se při předávání medailí se tak postavilo družstvo 2222 ŠK Polabiny A. Druzí skončili hráči ŠK Oáza Praha A, na třetím místě se umístil TJ Pankrác. Toto pořadí platilo jak pro turnaj Český lev Kolešovice Open, tak pro MČR čtyřčlenných družstev.

Daniil Miromanov.
Pardubická zkouška: Vybojuje si místo další Francouz?

Manželky se jich nedočkaly

Pardubice /ROZHOVOR/– Z těžkého losu se neroztřásli. Tým 2222 ŠK Polabiny A zvládl obě extra náročné bitvy a vybojoval první místo v celém turnaji i republikový titul. Kapitán zlatého celku RADEK BUJNOCH odtajňuje tajemství úspěchu.

Jaké byly vaše pocity po vítězství na turnaji čtyřčlenných družstev Český lev Kolešovice Open?
Jsme hrozně moc rádi, že to vyšlo. Měli jsme každý den velice kvalitní přípravu. Bylo zásadní, že jsme vyhráli s prvním i druhým nasazeným týmem, na závěr jsme měli složitý los. V týmu panovala přátelská atmosféra, což nám také pomohlo.

Měli jste fantastický závěr. Nejdříve jste si podali Moravské Slavii Brno A…
Dík patří Michalu Novotnému. Porazil velmistra Pavla Blatného, takže ten hrál hodně dobře. Dařilo se mu ale po celý turnaj.

V závěrečném dějství jste si pro soupeře přichystali překvapení. Proč jste sáhli do sestavy?
Čekal nás druhý nasazený Yamal 1. V tomto zápase jsme bojovali o prvenství, a tak jsme sáhli po velmistru Janu Votavovi. Měli jsme ho připraveného jako žolíka, což se nám vyplatilo.

Jak byste zhodnotil celý turnaj?
Vyzdvihl bych výkon Jana Vrány, jenž po úvodních šest kol skvěle podržel první šachovnici. Michal Novotný byl se ziskem 5,5 bodu ze sedmi možných nejlepším hráčem týmu, on má tedy také velkou zásluhu. Turnaj čtyřčlenných družstev ale není o jednotlivcích. Tým fungoval skvěle a vzájemně jsme se podporovali.

Ceníte si úspěchu o to více, že jste nevyhráli pouze Mistrovství České republiky, ale i celý turnaj?
Ano, úspěchu si velice vážíme a naše radost je o to větší, že se nám povedlo být nejlepší i v zahraniční konkurenci. Jsme velice rádi za oba poháry. Navíc doma v Pardubicích.

Oslavy budou asi bouřlivé…
Ano. Hráči ohlásili manželkám, že nedorazí domů (směje se).