Výbuch podmořské sopky… Pardubičtí basketbalisté mají ve svém středu dva nevšední střelce. V soutěži týmů „koronavirového“ projektu Shoot out to David Škranc i Josef Potoček plně potvrdili. Nejdříve Beksu (další členové: Michal Svoboda, Kamil Švrdlík, Tomáš Vyoral a Prokop Slanina) vytáhli z posledního místa, aby se s odřenýma ušima dostala do finálové čtyřky. A závěrečný turnaj zcela ovládli. Své střelecké nástroje naladili na finále jednotlivců.

Vyrovnaná dvojička

Pardubice sice proklouzly do Final Four týmů jako poslední a jen s tříbodovým náskokem na pátého v pořadí. Nicméně sázkové kanceláře měly jasno. Škrance s Potočkem pasovali na největší favority prvenství.

„Tuším, že naše výhra sázejícím moc peněz nepřinesla, ale já na tohle moc nekoukal. Navíc vždycky když je na někoho nízký kurz, tak v téhle soutěži skončí poslední,“ usmál se Škranc.

Co vedlo bookmakery k této myšlence. Jednoduchá odpověď: vyrovnanost a stálost této dvojice. To ostatně potvrdili v semifinále proti Ústí nad Labem i ve finálovém klání s Opavou. Dá se říct, že od sebe opisovali. Tady je důkaz. Škranc trestné hody 19/10 (Ústí) a 17/15 (Opava), Potoček 20/14 a 19/11. Škranc trojky 27/21 (Ústí) a 25/17 (Opava), Potoček 28/16 a 28/22. Škranc z poloviny 5/1 (Ústí) a 5/0 (Opava), Potoček 5/1 a 5/2.

Pardubičtí basketbalisté slaví středeční vítězství
Shoot out: Pardubická dvojice Potoček - Škranc slaví vítězství

„My byli s Pepínem vždycky braní za střelce. Ve finálovém turnaji jsem věřil, že vylepšíme své výkony ze základních kol. Vlastně jsme museli, protože v případě postupu do finále hrozila Opava, která má už nějaké snajpry! Museli jsme tak dávat kolem patnácti až dvaceti trojek, abychom mohli uspět, a ještě přidat jednu dvě trefy z půlky. Díky Bohu to nakonec stačilo,“ poznamenal.

Středeční repríza

Pardubičtí ostrostřelci pokaždé začínali. Nemuseli se tedy stresovat kolik musí naházet bodů, aby se soupeřům minimálně dorovnali.

„Ostatní kluky jsme nesledovali. Abych se přiznal, když jsem rozjel první disciplínu ve finále, ani jsem nevěděl, proti komu hrajeme“ uvedl starší z dvojice.

Kromě uznání v basketbalové branži si Škranc s Potočkem vystříleli hlavní odměnu pro vítězný tým. Vůz Hyundai pro příští sezonu.

„Řídit ale nebudeme. Vždyť Pepíno ani nemá řidičák. Takže asi zbývá Tomáš Vyoral nebo asistent Adam Konvalinka. Snad mě aspoň jednou svezou,“ přemítá Škranc.

V hlavě už jistě má sobotní finálový turnaj jednotlivců. Stejně jako tým i on se do něj probojoval z poslední možné příčky. Tedy z osmé, až na lepší pomocné kritérium. Jeho čtvrtfinále bude mít pikantní příchuť. Narazí totiž na střelecký stroj zn. Luděk Jurečka. Zopakují si tak středeční minisouboj ze soutěže týmů. Ten by opanoval opavský „robot“ v propastném poměru 96:66…

„Platí stejné jako pro finále týmů. Musím se oproti základní části zlepšit. A to výrazně. Potrénuji až před samotnou soutěží. Do haly sice s týmem dopoledne také chodíme, ale spíš máme posilovnu a běhání na oválu,“ dodal David Škranc.

Jeho zlatý kolega Josef Potoček narazí na Martina Nábělka z Ostravy. A, kdyby oba postoupili, rozdají si to v bratrovražedném souboji. Final eight vysílá živě webový portál tvcom a facebookový profil Český basketbal.

Ilustrační fofo.
Basketbal je bez mistra, svitavská medaile bez oslav, ale Tury hřeje u srdcí

Final Four týmů: semifinále: Ústí nad Labem (1.) – Pardubice (4.) 126:145, Opava – Děčín 141:131. Finále: Opava – Pardubice 125:153. Celkové pořadí: 1. BK JIP Pardubice, 2. BK Opava, 3. BK Armex Děčín, 4. Sluneta Ústí nad Labem.

Final Eight jednotlivců: 1. čtvrtfinále: Jurečka – Škranc, 2. čtvrtfinále: Nábělek – Potoček. Vítězové spolu v semifinále. 3. čtvrtfinále: Kroutil – Svoboda, 4. čtvrtfinále: Maděra – Šiška. Vítězové spolu v semifinále. V sobotu od 17.30.