Do druhé poloviny. Velmistrovský turnaj, který se stejně jako jeho předchůdci stal hlavním tahákem 29. ročníku mezinárodního festivalu šachu a her v Pardubicích, psal páté kolo z devíti.

V něm poprvé poznal pachuť prohry Vojtěch Zwardoň. V přímém souboji o vedoucí příčku ho porazil izraelský velmistr Nitzan Steinberg. Českému mezinárodnímu mistrovi se nepovedlo zahájení partie a byl za to tvrdě potrestán.

Steinberg tak zůstává jediným hráčem s plným počtem bodů. Vedoucí pozici hájil včera proti Sergei Movsesianovi, jenž má o půl bodu méně. Tento arménský hráč se silnou vazbou na Pardubice sehrál svůj part výtečně a německý šachista Franz Braeuer se mu musel jen uklonit…

Ve výborných výkonech pokračoval rovněž Ind Stany, který po dlouhém boji zrealizoval výhodu pěšce a porazil druhého nasazeného Davida Paravyana. Tím ale indická expanze do první desítky neskončila. O další překvapení se postaral Bharathakoti Harsha, jenž přesvědčivě porazil zkušeného ruského velmistra Viacheslava Zakhartsova.

Souboj českých hráčů mezi pátým nasazeným Jiřím Štočkem a mezinárodním mistrem Tomášem Krausem rozhodla zkušenost českého reprezentanta. Štoček se tak dotáhl zpět do hry o celkové prvenství. Čtyři body má z českých hráčů kromě Vojtěcha Zwardoně a Jiřího Štočka také velmistr Pavel Šimáček. Naproti tomu v pátém dějství padl Vlastimil Babula. Dvojnásobný vítěz Czech Open nevyužil velmi nadějnou pozici ze zahájení a podlehl velmistru Kirillu Bryzgalinovi.

Z východočeských šachistů jsou na 99. příčce Martin Petr a mezi 100. a 150. místem kvarteto Martin Červený, Jiří Nun, Aleš Jedlička a Jakub Půlpán.

Ve velmistrovském turnaji začíná jít pomalu do tuhého. V šestém kole může o dalším vývoji napovědět souboj na první šachovnici, kde se střetne Movsesian se Steinberg.

Pořadí: 1. Steinberg (Izr.) 5 b., 2. Movsesian (Arm.), 3. Stany (Ind.), 4. Harsha (Ind.) vš. 4,5 b., 5. Zwardoň, 6. Van Foreest (Niz.), 7. Drozdowski (Pol.), 8. Yagupov (Rus.), 9. Deepan (Ind.), 10. Debashis (Ind.) vš. 4 body.

Streetballový turnaj - Memoriál Mistra Jana Husa v České Třebové.
Streetball Cup v rekordním počtu týmů

Čtvrteční nabídka
ŠACHY: Pardubice Open – 7. kolo velmistrovského turnaje (15.00), Motorgas Open – 7. kolo ratingového turnaje pro hráče s ELO do 2300 bodů (15.00), Gasco Open – 7. kolo ratingového turnaje pro hráče s ELO do 2100 (15.00), Dostihový spolek Open – 7. kolo ratingového turnaje pro hráče s ELO do 1700. Auto In Open – 3. díl seriálu bleskových turnajů (10.00). Týnka Open – Raindropchess (9.30).
(Všechny turnaje se hrají v ČSOB Pojišťovna ARENA Pardubice.)