Již tradičním otvírákem běžecké sezony na Hradecku byl 4. ročník silničního závodu Okolo Stračova. Pořadatelé připravili tratě na 5 a 10 km. Tradiční termín dává možnost vyzkoušet formu před jarními půlmaratóny. „Zkraje jara je každý běžec dychtivý po tom, aby si zkusil, jak na tom po zimě je a k tomu je stračovská desítka ideální," vysvětluje ředitel závodu Milan Janata.

Tato myšlenka stála i u zrodu závodu. Rovinatý profil dává možnost zaběhnout rychlé časy. „Čtrnáct dní před půlmaratónem v Praze je z trenérského pohledu žádoucí běžet závod a tak vycházíme běžcům vstříc," pokračuje Janata. „V okolí podobný závod chyběl, tak jsem se rozhodl to změnit," dodává.

ČTĚTE TAKÉ: Musíme lézt po čtyřech, zná šéf Bednář recept na Kometu

Přes vytrvalý déšť se závodu zúčastnilo 151 vytrvalců. Spolu s vloženým dětským závodem mohli všichni oslavit nový účastnický rekord, který má hodnotu 159.

Hlavní závod na 10 km vyhrál Kamil Krunka, který porazil obhájce loňského prvenství a traťového rekordmana Marcina Zagornyho z Polska. Třetí místo vybojoval hlavní organizátor Milan Janata. Mezi ženami obhájila triumf Táňa Metelková před Radkou Hanzlovou a Denisou Kozákovou.

Kratší závod vyhrál Lukášek před Drbohlavem a Klicperou. V kategorii žen zvítězila Klusáčková před Drbohlavovou a Beranovou.

DÁLE ČTĚTE: Převýšov na rivala umí, skolil ho i podruhé