Euroligový koktejl

Třicet sedm let. Takovou dobu čeká český basketbal na pozvánku do světové elitní společnosti. Naopak Rusko je tam jako doma.

„Je to klíčové utkání. Navíc se situace vyvinula tak, že máme k dispozici Tomáše Satoranského, Honzu Veselého i Ondru Balvína. O to více si všichni uvědomujeme, že to je zápas, a já se nebojím říct, dvacetiletí! V České republice se v tak silné sestavě národní tým už zase dlouho nesejde,“ tvrdí český asistent izraelského trenéra Petr Czudek.

Hlavu má jako pátrací balon. Rusku totiž nejenom že se může pochlubit více kilometry čtverečnými, více obyvateli i více basketbalisty, ale má i vice variant, jak malou zemičku udusit.

„Nesmíme podcenit sebemenší detail. Rusko disponuje zkušeným a sehraným týmem, který je složen z euroligových hráčů. Vesměs těží ze spolupráce hráčů z CSKA Moskva,“ připomíná opavský kouč.

Shved? Svítí kontrolka

To, co je pro Česko Tomáš Satoranský znamená pro Rusy Alexej Shved.

„V kvalifikačních oknech ještě nenastoupil. To svědčí o tom, že Rusové berou tento zápas smrtelně vážně. Tento borec je schopen i nejlepší obraně nasázet klidně třicet bodů. Lámeme si hlavu, jak ho zastavit,“ přiznává Czudek.

„Ruští hráči mají jednu výhodu, a to asi z CSKA, že jsou schováni v závětří. Šest, osm minut nejsou vidět, ovšem stále připraveni udeřit. Dále bych zmínil dalšího rozehrávače Khostova. Je to inteligentní hráč, který umí velmi dobře číst hru. Kurbanov je zase jeden z nejlepších obránců v Eurolize, kterého nasadí na Tomáše Satoranského. Úžasným bojovníkem, který umí vždy přitopit pod kotlem, je Fridzon,“ vypočítává.

Kvalifikace o MSČESKO vs. RUSKO
čtvrtek 13. září od 18 hodin
hraje se v Pardubicích

Petr Czudek nezmínil Mozgova, bývalou hvězdu Clevelandu současného hráče Brooklynu Nets.

„Co mám poslední informace, tak by měl chybět. Nicméně Rusové jsou schopni všeho, tak uvidíme. Pokud by přece jen nastoupil vzrostla by jejich síla na perimetru také pod košem.“

Případné skolení silného soupeře by přiblížilo Lvy k Velké čínské zdi, ač to má Rusko do dějiště příštího šampionátu podstatně blíž.

„Já jsem matematik, takže jsem počítal všechny varianty. A objevil jednu, která by nám zaručila postup, i kdybychom vše už prohráli. Nicméně to bychom se museli spoléhat na ostatní výsledky, a to nechceme. Také se ale může stát, že vyhrajeme dvakrát a stejně se ocitneme ve spletité situaci,“ přemítá Czudek.

Zajímavosti

Čtyřikrát po sobě a pak téměř čtyřicetiletá díra
Mistrovství světa. Před hráči i fanoušky basketbalu se téměř jedná o sprosté slovo. Od roku 1950 se konalo sedmnáct šampionátů. České země se na něj kvalifikovaly pouze čtyřikrát. Paradoxně ale od roku 1970 do roku 1982 na žádném nechyběly. A do světa nikdy díru neudělaly. Největší úspěch zaznamenaly v roce 1970 v Jugoslávii, kde skončily na šesté příčce.

Vousatý rekord v počtu diváků má na kahánku
Otřásá se v základech. Co? Divácký rekord na utkání národního týmu v České republice. Psal se rok 2005 a na zápas do tehdejší Sazka Areny dorazilo 6486 diváků. K jejich potěšení Češi zdolali Polsko. Dnes nastoupí Lvi v daleko důležitějším střetnutí. Pardubická ČSOB Pojišťovna ARENA by mohla být proti Rusku vyprodaná (cca 8000) Lístky mizí z předprodeje i pokladen.

O největší fanouškovský boom se staral Nymburk
Nymburk. To je klub, který dokázal zázrak… V prvním roce svého působení v ULEB Cupu se postaral o divácký boom. Kvůli nevyhovujícím parametrům své haly, přijal nabídku hrát v Pardubicích. Nejdříve zlomil absolutní rekord v České republice. Na Fortitudo Boloňa přišlo 7120 příznivců, na Dynamo Moskva 9875 a v play off na Turow Zgorzelec epochálních 10 460!

Příjemný pohled, ovšem radost je ještě předčasná
Kostky jsou vrženy. Po první fázi kvalifikace na MS v Číně 2019 je situace v tabulce následující. Postup si zajistí týmy na prvních třech místech. Češi mají k dobru dvě výhry, a tak je od účasti na této vrcholné akci dělí jen krůček.

1. Francie   6 6 0 479:377 12
2. Česko    6 5 1 464:425 11
3. Rusko    6 3 3 458:428 9
4. Finsko    6 3 3 453:449 9
5. Bulharsko  6 2 4 466:476 8
6. Bosna a Herc. 6 2 4 400:481 8